DGNEWS.EU

Три знакови за Димитровград проекти получиха финансиране

Три знакови за Димитровград проекти получиха финансиране
Иво Димов, Кмет на община Димитровград
May 13
22:00 2020

Кметът на община Димитровград Иво Димов сключи днес договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализацията на 3 знакови за града проекта - парк "Марица", културен дом "Химик" и ОДТ "Апостол Карамитев". Средствата ще бъдат предоставени по линия на спечелени от общината проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Ремонтите и реконструкцията бяха заложени още през 2015 г., когато емблематичните за града места попаднаха в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, съобщиха от общината.

Проектът за благоустрояване и реконструкция на парк Марица е на стойност  3 130 000 лв., от които 1 554 033 лв. собствено съфинансиране. Той обхваща зона, продължение на централната пешеходна зона на града и представлява представителен архитектурен ансамбъл. Обектът на интервенция е елемент от Културен маршрут на Съвета на Европа - АТРИУМ. В парка ще бъдат възстановени и ремонтирани съществуващите алеи с полагането на плътен асфалтобетон  – 50 000 кв. м. и поставени вибропресовани павета на входно пространство – 1 800 кв.м.  Изградени ще бъдат три нови детски площадки за деца от 3 до 18 години с комбинирани детски комплекси, люлки, въртележки, занимателни вертикални панели, тунели, баскетболен кош, фитнес уреди и други. Нова интересна атракция ще е изграждането на приключенски кът и разширяване на скейтборд площадката. На брега на реката ще има красива ротонда, която е проектирана като естествен завършек на централната алея. Проектът предвижда близо 200 нови пейки с облегалки и ЛЕД осветление.

Проект за обновяването на Общинския драматичен театър „Апостол Карамитев” е на обща стойност  2 454 455 лв., от които 368 168 лв. са общинско съфинансиране. Дейностите по проекта са за 30 месеца и предвиждат цялостен ремонт на залата на театъра и всички функционални системи, при привеждането им в съответствие с всички европейски норми и изисквания за съвременна модерна театрална зала.

Проектът за реставрация и цялостен ремонт на Културен дом „Химик” в Димитровград и прилежащи площи, е на стойност 3 719 102 лв. Срокът му на изпълнение е 30 месеца. Съфинансирането от страна на общината е на стойност с 557 865 лв. Проектът предвижда превръщането на сградата в съвременна многофункционална зала за театрални представления, концерти, конференции, изяви на самодейни танцови и певчески състави, кинопрожекции и основно обновяване на всички прилежащи площи. 

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?