DGNEWS.EU

Кметът разпореди мерки за посещения в библиотеката, музеите и галерията

Кметът разпореди мерки за посещения в библиотеката, музеите и галерията
May 13
14:40 2020

Кметът на община Димитровград Иво Димов разпореди условия и мерки за посещения на културните институти – музеи, библиотека, художествени галерии, кина от утре, когато ще е първия ден след края на извънредно положение. Разпореждането му е във връзка със заповедта на здравния министър за отхлабване на мерките, както писахме.

В своя заповед Димов е разпоредил на входа на общинските културни институти в Димитровград да се провежда задължителен филтър, като на всички посетители се измерва телесната температура. Лица с повишена такава или с прояви на остри заразни заболявания, няма да се допускат.

Всички лица, когато се намират в помещения на закрито са длъжни да имат поставена защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, др.).

В лятната читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев” се допуска поставянето на маси и столове на разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях и не повече от две лица на маса. В обектите трябва да се поставят на видни и достъпни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на институцията.

Повърхностите на масите, столовете и местата за сядане да се почистват и дезинфекцират след всеки посетител. Да не се допуска консумация на напитки и храни на място, гласи заповедта.

Не се допуска събирането на повече от две лица в закритите помещения и не повече от 8 лица в площите на открито, като се спазва дистанция най-малко 1,5 метра между хората. Ръководителите на цитираните културни институти да разпределят посетителските потоци при влизане и излизане.

Санитарните възли за посетители да се почистват и дезинфекцират след всяко посещение на граждани, а работните места, общите части, съдовете за отпадъци, витрините, помещенията и други съоръжения да се почистват и дезинфекцират не по-малко от три пъти дневно.

Да не се допуска контакт на посетителите с повърхности на експонати, които не подлежат на дезинфекционно третиране;

Помещенията на закрито да бъдат редовно проветрявани с продължителност не по-малка от 15 минути.

В кметската заповед се посочва още, че всички, които се намират на открити обществени места (в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство покриващо носа и устата.

Подробно заповедта може да прочетете тук.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?