DGNEWS.EU

Европейският парламент отбелязва Деня на Европа виртуално

Европейският парламент отбелязва Деня на Европа виртуално
May 08
22:18 2020

С виртуален Ден на отворените врати Европейският парламент ще отбележи Деня на Европа, утре, 9 май. Празникът се отбелязва всяка година в чест на речта на френския външен министър Робер Шуман, довела до основаването на Европейския съюз. На този ден си припомняме как европейците влязоха в историята през 1950 г. и отдаваме почит на онези, които творят история днес, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Тъй като тази година традиционният ден на "отворените врати" не може да се състои, Парламентът и другите европейски институции пренасят честванията онлайн, като поставят акцент върху нуждата от единство и солидарност в настоящата криза и подчертават усилията на ЕС да окаже помощ за преодоляването ѝ.

Сред главните събития на деня е дебатът на живо в събота сутринта с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. В рамките на срещата под наслов „Смелостта да действаме: урокът на Робер Шуман 70 години по-късно“ г-н Сасоли ще даде думата на редица организации, работещи на първа линия в борбата с кризата.

Програмата предвижда и интервюта във Facebook със заместник-председателите на Парламента Отмар Карас и Катарина Барли, видео послания от лидерите на политическите групи, виртуално посещение на пленарната зала в Брюксел и експертна дискусия за Робер Шуман и неговата визия за Европа.

Може да проследите честванията на специалната страница във Facebook и на уебсайта на Европейския парламент. Програма на събитията може да намерите тук.

Можете също така да разгледате онлайн експозиция на предмети от архивите на парламента.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?