DGNEWS.EU

„Неохим” инвестира 80 млн. лв. в подобряване на мощностите и нови продукти

„Неохим” инвестира 80 млн. лв. в подобряване на мощностите и нови продукти
May 07
21:55 2020

"Неохим” АД поддържа в пълна изправност технологичното си оборудване и извършва  необходимите инвестиции за тяхната поддръжка. В предприятието има отлично квалифицирани кадри, които непрекъснато следят автоматизираните процеси на производството, а като отговорна фирма, ние се грижим за безопасността на работниците и на жителите на Димитровград и региона.” Това заяви на пресконференция днес прокуристът на "Неохим"АД Стефан Димитров по повод информациите за авария в цеха за азотна киселина излезли преди дни в някои медии, Той бе категоричен, че на територия на химическия завод никога не е имало авария, както е формулирано в Закона за защита при бедствия.

Срещата с медиите се състоя в цеха за азотна киселина и участие в нея взеха началникът на цеха инж. Валентин Бонев и директорът по производство и поддръжка в компанията инж. Мирослав Димитров. На срещата бе подчертано, че инсталациите и на двата комина в цеха имат автоматичен непрекъснат мониторинг, а данните от тях отиват директно в РИОСВ-Хасково. Това позволява всеки един момент да се види какво се е случило. „Колегите са опитни в управлението на процесите. Всеки от производствените ръководители на цеха е с над 25-годишен стаж. В него работят 36 човека, от които16 висшисти.", подчерта Стефан Димитров.

Той коментира, че през 2018 и 2019 г. „Неохим” е приключило с отрицателен финансов резултат, което се дължи на неконкурентното положение, в което е поставено дружеството заради цената на основната му суровина – природният газ. Той посочи, че цената на синьото гориво в редица европейски държави в момента е над два пъти по-ниска, отколкото в България. „Въпреки високите и неконкурентни у нас цени на енергоносителите, ние сме успели през последните години да запазим работоспособността на предприятието, но това не е недостатъчно. Мислим, че държавата има резерви, които може да използва за туширане на тези „двойни стандарти”, коментира прокуристът на „Неохим” АД.

На срещата бе съобщено още, че въпреки състоянието на икономическата среда у нас предприятието продължава да реализира своите проекти, свързани с подобряване на мощностите, подмяна на инфраструктурата, разширяване на производството и снижаване на разходите. „До две години ще приключим проекти на стойност над 80 млн.лв., свързани модернизирането на инсталациите и в производството на нови продукти. Само в цеха за азотна киселина планираме те да са над 35 млн. лв., както и ще инвестираме в подобряване на енергийната ефективност в цеха за производство на амоняк, който потребява близо 90 % от консумацията ни на природен газ, заяви директорът по производство и поддръжка в компанията инж. Мирослав Димитров. До месец „Неохим” приключва проекта по изграждането на нови складови площи, в които ще могат да се складират над 20 000 тона амониев нитрат, което е основна продукция на торовия завод.   

Представителите на медиите днес бяха допуснати във вътрешността на химическия завод след задължителен инструктаж за безопасност и получаване на лични предпазни средства. След срещата  началникът на цеха за азотна киселина инж. Валентин Бонев запозна репортерите с технологичните процеси, работата на инсталациите и централната зала, от която са управляват процесите на азотното производство.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?