DGNEWS.EU

Семейството с коронавирус е от Черногорово, под карантина са дете и възрастна жена

Семейството с коронавирус е от Черногорово, под карантина са дете и възрастна жена
Apr 15
11:23 2020

Семейството диагностицирано с коронавирус в община Димитровград, за което писахме е от село Черногорово. То се завърнало на 10 април с полет от Нидерландия, бе уточнено на пресконференция днес. Мъжът е имал симптоми за COVID 19 още на територия на кралството и е поддържал връзка по телефона с близките си и с личния си лекар. По техен съвет още при кацането си на летище София с такси са отишли до УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, където мъжът е бил приет.

Съпругата му е използвала същото такси, за да се прибере в с. Черногорово, при 17-годишното си дете и свекърва. Тя се е самоизолирала веднага в лятна кухня на къщата. Първи симптоми е получила в понеделник и е била настанена в инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково, съгласно утвърдения протокол. Тя не е била контактна с близките си, които веднага са били поставени под карантина. Снабдяването им с храна и лекарства се осъществява от кмета на селото Живко Янков. В цялото село и къщата е извършена дезинфекция с помощта на димитровградските пожарникари и полицаи, съобщи днес кметът на община Димитровград Иво Димов. Той коментира, че шофьорът на столичното такси е било веднага издирен и индентифициран, и също е под карантина.

На пресконференцията д-р Силвия Янева от РЗИ-Хасково уточни, че към момента състоянието на мъжа е умерено добро с тенденция за подобрение, диша самостоятелно. Жената е имала леко дразнене на гърлото и кашлица, и впоследствия темепература, състоянието й е леко. Болестта обаче може да изненада с внезапни промени, предупреди тя. 

На пресконференцията бе ковмантирано, че вороятно мъжът е смъкнал температурата си с лекарства, и така не е бил засечен с високо темпуратурата на двете летища - в Хага и в София.

До вчера под карантина в общината са били 127 лица. От началото на извънредното положение досега в общината по Закона за здравето са глобени общо 92 души. От тях 17 са санкционирани за не носене на маски, информира началника на полицията в Димитровград Тенчо Георгиев. Той съобщи, че за същия период полицаите са наблюдавали 517 лица, на които са извършени 2518 проверки.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?