DGNEWS.EU

568 домакинства в община Димитровград получават по 16 кг храни

568 домакинства в община Димитровград получават по 16 кг храни
При получаването на пенсиите възрастните хора получиха маски и измерване на температурата от медицинско лице. Днимки: Община Димитровград
Apr 08
14:13 2020

В следващите дни 568 домакинства в община Димитровград ще получат 16 кг пакети с хранителни продукти като брашно, ориз, консерви и др., съобщиха от общината. Те ще бъдат доставени в дома на хората от общинските екипи, а помощта е осигурена от БЧК. Под грижите на Домашен социален патронаж храна у дома получават 264 човека в общината.

Днес община Димитровград кандидатства за удължаване на услугата “Топъл обяд” за още 200 човека. Това са възрастни над 65 години и самотно живеещи хора с ниски доходи или без такива,  хора с трайно увреждане в резултат от заболяване , които не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна. 

Разширява се дейността на Звеното за патронажна грижа, което към момента обслужва 118 човека. Към него допълнително ще бъдат включени още 196 лица от следните групи: възрасти хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване; хора с увреждания и техните семейства; хора, които са поставени под карантина от здравните власти и за които има социална необходимост от почасови услуги, като по този начин се защитава обществения интерес и се отговаря на нуждите на населението от превенция разпространението на COVID-19. 

Основната дейност ще включва доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги. 

240 човека са ни потърсили на горещия телефон от началото на неговото функциониране. 110 от тях са изявили желание за доставка на храни и лекарства до дома. 

Благодарим на Димитър Караиванов и Ники Христов от "Хлебари Христови " - Димитровград за инициативата да помагат на хора в нужда като всеки ден 30 души могат да си вземат по един безплатен хляб от хлебарницата. Инициативата е за хора изпаднали в крайна нужда покрай извънредното положение. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?