DGNEWS.EU

Инспекция по труда: Законът за мерките дава по-голяма гъвкавост на работодателите

Инспекция по труда: Законът за мерките дава по-голяма гъвкавост на работодателите
Снимка: архив
Mar 27
13:43 2020

Във връзка с епидемичната обстановка и въведеното извънредно положение, хасковската дирекция „Инспекция по труда“ напомня на работодателите да уреждат трудовите правоотношения с работниците и служителите си при стриктно спазване на законодателството.

Обнародваният в Държавен вестник, брой 28/24.03.2020 г., Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, дава възможност за по-голяма гъвкавост при прилагане на трудовото законодателство. Например, работодателят може без съгласието на работника да му възложи временно надомна работа и/или работа от разстояние. Възлагането се извършва със заповед на работодателя. С нея се определят и условията, които иначе се договарят в индивидуалния трудов договор. Работодателят може да предостави и платен отпуск без съгласието на служителя в условията на извънредно положение. За предоставянето на неплатен отпуск обаче е задължително да има искане от работника.

Дирекция „Инспекция по труда“ - Хасково напомня още, че някои работници и служители от уязвими групи се ползват от закрила при уволнение по силата на чл. 333 от Кодекса на труда. Работодателят може да уволни работници и служители под закрила само с предварително разрешение от Инспекцията по труда.

Предстои и приемането на Постановление на Министерския съвет, с което ще се уреди редът за предоставянето на компенсации в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите на работодатели, преустановили дейността на предприятието или на част от него заради мерките, свързани с извънредното положение, информират от хасковската инспекция.

През месец март дирекцията е осъществява основно контрол по изпълнение на мерките за ограничаване разпространението на коронавирус COVID-19, както и на гарантиране на трудовите права на работниците в затруднените предприятия.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?