DGNEWS.EU

Присъдиха националната Пеньова награда на Иван Гранитски

Присъдиха националната Пеньова награда на Иван Гранитски
Иван Гранитски
Mar 26
17:33 2020

Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2020 г. бе присъдена на Иван Гранитски. Решението бе взето от Общинския съвет в Димитровград по време на днешното заседание. По предложението имаше дебати. Те бяха предизвикани от изказването на общинския съветник Калина Монева, която поиска кмета Иво Димов да оттегли докладната си, с аргумента, че тази година явно празници няма да има.

„Не намирам никакъв паралел между творчеството на поета Пеньо Пенев и Иван Гранитски. Скромното ми мнение е, че Гранитски е повече литературен ерудит, чието творчество е свързано до по-голяма степен с други литературни жанрове, а не с поезията”, заяви тя. По думите й наградата се принизява до лични отношения. Тя призова за изготвянето на нов статут на националната награда. Монева заяви в залата, че номинираният е бивш агент на Шесто управление на Държавна сигурност с агентурно име “Огнян”, обявен от Комисията по досиетата. В края на изказването си съветничката заяви още, че „Пеньо ще се обърне в гроба”.

Кметът на Димитровград Иво Димов определи изказването й като опит да създаде интрига около присъждането на националната награда и оплюване на номинирания. Той реплекира остро като заяви, че тя не е човека която да каже ще има ли празници или не, тази година. Решението за номинацията на Гранитски е взето от 7-членна комисия, в което влизат ерудирани личности, сред които е и сина на поета – Владимир Пенев. „Когато говорите за „обръщане в гроба“, имайте предвид, че той също е подкрепил номинацията, обърна се Димов към Монева.

По отношение на статута на Пеньовата награда, кметът заяви, че изработката на нов статут е изцяло в правомощията на общинския съвет. Предложението и състава на комисията са съобразени със сегадействащия статут, обясни той.

Националната награда ще бъде връчена в рамките на Дни на поезията „Пеньо Пенев” които се провеждат всяка година през месец май. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?