DGNEWS.EU

Общинските съвети със заседания по време на епидемията

Общинските съвети със заседания по време на епидемията
Mar 26
14:24 2020

Общинските съвети не могат да заседават дистанционно и неприсъствено по време на епидемията и обявеното извънредно положение, тъй като Закона за местното самоуправление и местната администрация не позволява такъв тип заседание. „Причината е, че местните парламенти са законодателен орган, а не орган на изпълнителната власт. За съжаление подготвените от Асоциацията на председателите на общинските съвети допълнения в ЗМСМА предвид епидемиологичната обстановка и въведеното извънредно положение, не бяха приети от правната комисия на парламента, и не влязоха в новия закон за извънредното положение”, обясни по време на днешното заседание председателят на ОбС Гергана Кръстева.

Поради това подобно на българските депутати, и местните законотворци ще трябва да присъстват лично на заседанията по време на извънредното положение. Днес димитровградските парламентаристи приеха решение с условия и мерки, при които да заседават при извънредното положение. Те целят опазване на собственото им здраве.

Прието бе на следващото заседание да се разглеждат докладни само с неотложен характер, свързани със срокове и др. Съветниците ще стоят на разстояние над 1 метър със защитни маски и ръкавици в зала „Гросето”, където редовно заседават. На заседанието няма да се допускат граждани, журналисти, кметове или кметски наместници. По изключение ще се позволено единствено присъствие на видео оператор и аудио запис на заседанието, което е изискване за протокола. Не бе прието предложението да се заседава в друга по-голяма зала, с което да се осигури повече отсояние между съветниците. Причината най-вече е заради електронната система за гласуване, която не може да бъде изместена.       

Комисиите към ОбС ще заседават дистанционно, а членовете им ще изпращат становищата си докладните по електронна поща до председателя на съответната комисия. Той ще съставя протокола от заседанието и отново по имейл ще го праща на председателя на ОбС по установения график преди провеждането на Председателски съвет. Така присъствието на съветниците в комисии ще се зачита и те ще могат да получат възнагражденията си.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?