DGNEWS.EU

Бившото летище в Узунджово приютява до 3000 тира

Бившото летище в Узунджово приютява до 3000 тира
Снимка: Областна администрация Хасково
Mar 25
16:35 2020

Временно се забранява влизането и преминаването през територията на България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Турция, които пристигат от над 50 държави. С цел предотвратяване на тежки пътно-транспортни произшествия и спазване на санитарни изисквания има вариант тировете, които сега спират на автомагистрала „Марица“ да се пренасочат за престой към бившето летище в Узунджово. Това съобщиха днес областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, директорът на ОД на МВР ст.комисар Ангел Цанков и директорът на ОПУ Хасково инж. Радостин Ламбрев.

Теренът на летището може да поеме около 3000 товарни камиона. Там ще се осигурят ипо-добри санитарно битови условия за шофьорите, вода и електричество, почистване и охрана. Проектът ще се осъществи съвместно между всички институции, имащи отношение към този проблем, уточни д-р Стефка Здравкова. 

Съпровождането и  извеждането на колоните от тирове до и от този импровизиран паркинг ще е изцяло задължение на МВР. В координация с Гранична полиция под конвой от там и ще бъдат съпровождани до границата. Ще се търси съдействие от служители на ТОЛ-управлението, които да контролират влизането и напускането на паркинга, съобщи директорът на ОД на МВР Хасково Ангел Цанков. Директорът на ОПУ Радостин Ламбрев увери, че вече е осигурена тежка техника, която да подготви площадката за въвеждане на камионите там.

Водени са разговори и с кмета на община Хасково за безвъзмездно временно предоставяне на бившето летище, който е общинска собственост. Очаква се решението на Националния оперативен щаб, с което да се разреши изпълнението, информират от областна администрация.

Наложената забрана за тирове се отнася за държавите Австрия, Ангола, Азербайджан, Алжир, Бангладеш, Белгия, Обединени арабски емирства, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Дания, Доминиканска република, Джибути, Еквадор, Екваториална Гвинея, Ирак, Иран, Ирландия, Испания, Италия, Йордания, Гватемала, Грузия, Индия, Нидерландия, Швеция, Швейцария, Камерун, Канада, Черна гора, Китай, Казахстан, Корея,Кот д’Ивоар, Кения, Колумбия, Косово, Емирство Кувейт, Северна Македония, Латвия, Ливан, Унгария, Египет, Мароко, Монголия, Молдова, Мавритания, Непал, Нигер, Норвегия, Оман, Панама, Перу, Полша, Португалия, Словения, Судан, Саудитска Арабия, Тайван, Тунис, Украйна, Узбекистан,Филипини, Финландия, Франция, Чад, Чехия, Шри Ланка.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?