DGNEWS.EU

Водата в с.Ябълково негодна за пиене и готвене заради високи нива на уран

Водата в с.Ябълково негодна за пиене и готвене заради високи нива на уран
Mar 19
13:53 2020

Регионалната здравна инспекция в Хасково съобщи за завишени нива на естествен уран във водата от зона за водоснабдяване в с.Ябълково. Несъответствията в качеството й са установени след изпитване на водата в РЗИ-Пловдив. Съгласно здравно заключение концентрацията на естествен уран е  -0,035±0,004 mg/l (при определена максимално допустима стойност 0,03 mg/l).

На водоснабдителната организация е връчено предписание за ограничаване ползването на водата от населението в ЗВ Ябълково-селска за питейни нужди и приготвяне на храна до отстраняване на несъответствието и възстановяване качеството на водата за питейно-битови нужди.

РЗИ-Хасково е уведомила с писмо кметовете на засегнатото населено място, за уведомяване на населението на с. Ябълково с цел опазване на човешкото здраве. В 7-дневен срок РЗИ-Хасково ще уведоми Басейнова дирекция в Пловдив във връзка с ангажиментите си по изпълнение на чл.155а, ал.3, т.6, буква б) от Закона за водите и необходимостта от бърз и навременен обмен на информация между институциите.

Информирано е Министерство на здравеопазването, съобщават от инспекцията.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?