DGNEWS.EU

Австрийци строят фотоволтаична електроцентрала в Димитровград

Австрийци строят фотоволтаична електроцентрала в Димитровград
Mar 19
13:17 2020

Нова фотоволтаична електроцентрала ще бъде изградена в Димитровград от австрийскa компания. Общата стойност на инвестицията се очаква да надхвърли 75 млн. лв., съобщи кметът на общината Иво Димов. „Радваме се, че в тези времена на изпитания, Димитровград успява да привлича чуждестранни инвестиции. Имаме интерес от реализацията на проекти за изграждане на енергийна инфраструктура, защото те подпомагат икономическото развитие на общината и увеличават приходите в бюджета ни. Инвестицията ще подпомогне социално-икономическото развитие на града ни и ще защити обществения интерес от опазване на околната среда и здравето на гражданите. Общината ще реализира значителни приходи от имоти, които към момента не носят икономически ползи, както и увеличени постъпления от местни данъци и такси.“, каза кметът на община Димитровград Иво Димов.

Соларната електроцентрала ще бъде изградена върху пустеещ терен с обща площ около 650 декара. Очаква се да има инсталирана мощност от 65 мегавата, най-голямата към момента в България и да произвежда над 90 000 000 киловатчаса чиста енергия годишно, като по този начин спестява изхвърлянето на близо 120 хиляди тона въглероден двуокис в земната атмосфера.

Инвестицията ще бъде реализирана от „Енери Дивелопмънт Тракия Солар” ЕООД. Компанията е част от австрийскта група „Енери”, която наскоро подписа договор за придобиване на най-голямата оперираща слънчева централа в България - Караджалово (60,4 МW).

„Проектът в Димитровград е важна стъпка от инвестиционната ни стратегия в България. Вярваме, че в сътрудничество с местната власт ще развием успешно проекта и ще помогнем за подобряване живота на хората, произвеждайки достъпна и надежда енергия от възобновяеми източници“, заяви главният изпълнителен директор на „Енери” Ричард Кьоних.

Припомняме, че голяма фотоволтаична централа от години има изградена на мястото на бившия рудник "Миньор" до село Радиево.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?