DGNEWS.EU

България в извънредно положение заради коронавируса COVID-19

България в извънредно положение заради коронавируса COVID-19
Mar 13
13:40 2020

Народното събрание обяви извънредно положение на територията на цяла България от днес до 13 април като мярка срещу разпространението на коронавируса COVID-19. Решението беше взето единодушно от народните представители. Поради извънредните обстоятелства с развитието на заболеваемостта с коронавирус и предпазването на разпространението днес на всички места, където няма грипна ваканция в момента, учениците бяха освободени да не присъстват в училище по преценка на родителите.

Късно снощи Министерският съвет предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Това беше решено на заседание на кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов с участието на Оперативния щаб. До ситуацията се стигна, след като само за ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23.

Извънредното положение се обявява на основание член 84 на Конституцията. Според него то важи до преминаване на опасността и дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, включително и за движение в страната и извън нея. Извънредното положение дава възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, дискотеки, игрални зали и др.

Началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски обяви в парламента, че в България започва масово появяване на случаи, предаде NOVA телевизия. Има три гнезда да инфекцията, които са независими едно от друго – Габрово, Плевен, София. До момента са тествани общо 1400 души. От тях има 23 положителни случая, само за вчера те са 16. Има и един смъртен случай. Всички страни около нас бележат ръст в регистрираните случаи. Според данните от тази сутрин в света има 134 000 случая на заразени.

По думите му 80% от хората боледуват леко, дори не разбират, че са болни. От останалите почти половината имат нужда от реанимационно лечение с дихателни апарати. „Ако досега имахме единични случаи, практиката и наблюдението показват, че сме на прага на избухване на случаите. Дали ще бъде следващата или по-следващата седмица, не знам, но това предстои”, коментира началникът на оперативния щаб.

„Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха. Вчерашният ден беше като бомба - с изявления на всички лидери по света. Усещането на хората и извънредните мерки носят големи поражения. Нито една държава не е приложила нито една мярка повече от нас, не е направила нещо, което не сме направили ние". Това заяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на обсъждането на предложението за въвеждане на извънредно положение. Той подчерта, че извънредното положение е мярка нужна главно заради "недисциплинирани хора, които разнасят заразата".

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?