DGNEWS.EU

Таня Тенева: Гордост е да чуеш българският химн на почетната стълбица

Таня Тенева: Гордост е да чуеш българският химн на почетната стълбица
Таня Тенева
Mar 04
10:54 2020

Спортистът на 2019 година в Димитровград Таня Тенева е оценила какво е да си българин от най-високото място не веднъж - на почетната стълбица. Преди да навърши пълнолетие, състезателката на клуба по борба „Димитровград”, има цяла колекция купи и 50 медала от национални първенства и от международни турнири, в този труден за жени олимпийски спорт. „Няма по-голяма гордост от това, цялата зала да се оглася от националния ни химн. Чуеш ли „Мила Родино” забравяш трудностите и болките от тежките състезания и уморителните тренировки. Знаеш, че има смисъл!”, споделя 18-годишната ни национална състезателка.

Първоначално започнала да тренира акробатика в зала „Младост”, а в съседство се намирала залата на борците. „Веднъж баща ми ме остави в тяхната залата да погледам. После ходихме няколко пъти и в един момент просто се преместих”, разказва за първото си стъпване на тепиха Таня. Тогава била на 9 години. Първото си участие на тепиха прави през 2011 г. на Международния турнир за деца „Еню Вълчев” в Димитровград. И завоюва второ място. По това време в димитровградската школа тренирали и други момичета – Виктория Бобева, Нели Георгиева, Валентина Трандева, Антония Георгиева и Даниела Дайова, която в момента е един от треньорите.

Днес Таня Тенева е единствената състезателка на димитровградския клуб. Отличията й завоювани досега са от нейни участия в държавни и международни състезания за деца, момичета, кадетки и девойки. Една от най-силните й години е 2016 г., когато влиза и в състава на националния ни отбор за момичета, но се бори при кадетките. Досега тя е участвала в над 56 състезания у нас и в чужбина, 8 от които са първенства в Европа и на планетата. „За тези отличия стои много труд, воля и желанието е да го искаш истински. Дисциплината, самоконтролът и отговорността, са най-ценните качества, които човек може да получи от спорта, казва Таня.

Благодарна е на треньорите си в димитровградския клуб Салим Салим и Георги Георгиев, които са я изградили като голям състезател, достоен да представя страната ни на престижни първенства. Благодарна е и на своите родители Ваня и Добромир, които винаги са я подкрепяли и са й давали сили да върви напред. От всички тях е научила, че прегради в спорта няма, а всичко зависи от собствената ти цел, желание и воля да е преодолееш. Те са й помогнали и в моментите на разочарование, когато е била на прага да се откаже. Днес това е минало, а успехите й в борбата доказват, че е избрала верния път.

Таня Тенева е сред големите надежди в женската ни борба. В нея димитровградчанката дебютира през февруари тази година на Европейското първенство по борба в Рим.. Нейни национални треньори са Валентин Савов при девойките и Петър Касабов при жените. Изкачването й до елита на женската борба не е лесно, но е възможност да се учи от най-добрите. Схватките с Тайбе Юсеин, Миглена Селишка и Мими Христова по време на националните лагери, организирани от Българската федерация по борба, дават на димитровградчанката необходимия опит да се справи с най-трудните й съперници в бъдеще. Таня е убедена, че най-големите й победи на европейски и световни първенства предстоят. Именно тези цели тя си е поставила.  

Целеустремена е както в спорта, така и в учението. Ученичка е в 12а клас на димитровградската ПМГ „Иван Вазов”. Тя е сред отличниците в класа и през месец май ще е абитуриентка. Признава, че от учение и тренировки не й остава време да излиза с приятели, както правят много от нейните съученици. „Не са ми се подигравали, че тренирам борба, но са ме гледали странно – момиче да тренира борба!? За мен обаче няма мъжки и женски спорт – тренираш това, което ти харесва”, казва състезателката. Тежките тренировки и схватки си имат и друга болезнена цена - „счупените” уши, коrто Таня приема с гордост, а не с женска суета. Спомен са от участието й през 2016 г. на европейското първенство в Швеция и на световното първенство в Грузия. 

Плановете й са да продължи с тренировките и когато стане студентка в Техническия университет в София. Избрала е да учи там за софтуерен инженер, но сега усилено се подготвя за матурите. Твърдо решена е да продължи да печели още много медали за България и да остане състезател на Димитровград. „Приемам успехите си отговорно, длъжна съм да давам най-доброто от себе си на тепиха, да бъда за пример”, казва българската спортистка. Независимо, че е част от националния тим по борба, тя основно тренира в родния си град. Твърдо е решена като състезател на СКБ „Димитровград” да продължава да прославя и клуба, и България по света.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?