DGNEWS.EU

Филмът „Жажда за власт“ прожектират днес в Дом-музей „Пеньо Пенев”

Филмът „Жажда за власт“ прожектират днес в Дом-музей „Пеньо Пенев”
Feb 28
14:16 2020

Документалният филм „Жажда за власт“ на младата словашка режисьорка Тереза Нвотова може да гледат димитровградчани днес от 17:30 часа в Дом-музей „Пеньо Пенев”. Прожекцията е част от инициативата на музея "Документално киночасие в Димитровград", а филмът от селекцията на КинеДок за 2020 година.

Филмът разказва историята на бившия словашки министър-председател Владимир Мечиар. Разказът започва през 1989 г., когато Тереза е на една година, а "Кадифената революция" слага край на комунистическия режим в Чехословакия. След победата обаче никой от лидерите на опозицията не иска да застане на челна позиция, за да ръководи новата държава. Организира се конкурс за министър на външните работи и за поста кандидатства неизвестният адвокат от малък провинциален град, Владимир Мечиар. Той печели конкурса и така започва пътят му към върховете на властта.

Някъде по този път той се превръща в истински диктатор, който управлява с помощта на корупция, пропаганда и мафиотски структури. Документалният филм „Жажда за власт“ представя бурна глава от новата словашка история, но поставя универсални, общочовешки въпроси. Защо фигури като Мечиар и до ден-днешен продължават да заемат важни роли във властта по волята на народа? Защо вярваме сляпо на авторитарни, жадни за власт, лидери? Нима не научаваме нищо от историята?

Тереза Нвотова е родена през 1988 г. в Трнава, Словакия. Дебютът ѝ в документалното кино е породилият дебати документален филм „Исус е нормален!“. Получава бакалавърска степен в Пражката филмова академия (FAMU) в катедра „Документално кино“, а в момента завършва магистърска степен в катедра „Режисура“. Тя е автор на няколко документални филма за Чешката телевизия, RTVS, HBO. През юни, 2017 г. излиза пълнометражният ѝ игрален дебют, „Мръсотия“, с премиера на 42-ия международен филмов фестивал в Ротердам. Пише сценарии и участва като актриса в различни игрални филми.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?