DGNEWS.EU

Художествената галерия в Димитровград откри изложба с ценни свои произведения

Художествената галерия в Димитровград откри изложба с ценни свои произведения
Feb 28
09:52 2020

Експозиция с най-добрите произведения от богатия си фонд представя художествената галерия „Петко Чурчулиев” в Димитровград. На откриването на изложбата снощи присъстваха художниците Аглика Гайтаникова и Стефан Чурчулиев, кметът на Димитровград Иво Димов и дейци на културата от града.

В изложбата са включени 53 произведения на знакови художници от 70-те години на ХХ век до наши дни. 13 от тях са свързали живота и творчеството си с Димитровград. В двете зали на галерията са експонирани общо 37 платна живопис, 9 графики и 7 малки пластики. Селекционер на експозицията е художника – плакатист, дизайнер и куратор Костадин Отонов.

Най-ранната творба, представена в изложбата е „Разпит” на Илия Павлов от 1962 г., на която в цял ръст е представен националният ни герой Васил Левски. Последната творба, притежание на галерията, е „Композиция в червено” на димитровградчанката Павлина Копано от нейната юбилейна изложба.   

„Като един от културните институти в община Димитровград, галерията събира, съхранява, документира, проучва и популяризира творби на българското изобразително изкуство. Днес тя съдържа над 2300 художествени произведения от над 370 автори в различни раздели. С помощта на Стефан Чурчулиев и Община Димитровград галерията непрекъснато обогатява фонда си”, заяви на откриването галеристът Антоанета Станчева.

Кметът Иво Димов подчерта, че местната власт винаги е подкрепяла димитровградската култура и ще го прави и занапред с всички сили и използвайки всички възможности. Той съобщи, че тази година Димитровград отново ще е домакин на пленер по изобразително изкуство под ръководството на Стефан Чурчулиев.  

На откриването музикален поздрав към гостите отправиха дамите от Общинския женски хор на Димитровград с диригент Нели Вълканова.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?