DGNEWS.EU

Самодейци произвеждат „Райновски чай”, превръщат го в бизнес

Самодейци произвеждат „Райновски чай”, превръщат го в бизнес
Митко Желязков показва билковия еликсир "Райновски чай"
Feb 17
16:17 2020

Читалище „Марица 2008” планира да се дофинансира от продажба на „Райновски чай”, който самодейците сами произвеждат от билки, събрани от земи на Общоевропейската екологична мрежа „Натура 2000” край димитровградското село Райново. Читалището участва с проекта си в стартъп работилницата в Димитровград, организирана от Димитър Караиванов, където билковият еликсир дори вече бе дегустиран. Идейният проект за започване на стопанска дейност за производство и търговия с натуралния екологично чист продукт - "Райновски чай", бе представен от секретаря на читалището Митко Желязков.

Читалищният секретар разказа за идеята на бизнес начинанието пред dgnews.eu. „Райновски чай” самодейците произвеждат от 7 години, но досега количествата са били малки. Използвали ги главно като подарък към гостуващи на читалищни събития. Влагайки любов и мисъл в тази си дейност, скоро те решили да го превърнат в микробизнес, с който да се дофинансират, тъй като държавната субсидия, която получава читалището никога не стига.    

„Идеята е брането, сушенето, миксирането и пакетирането на чая да се извършва срещу заплащане от трайно безработни и социално слаби от селото, които не само да събират билки, но и да отглеждат специални видове, които придават неповторимия вкус на отварата. По този начин ще осигурим заетост на населението, а средствата от продажбата на чая ще използваме за разширяване дейността на читалището”, сподели Желязков.

Билките включени в чая са известни и добре познати – лайка, липа, бял равнец, маточина, жълт кантарион и др. Тайната е в съотношението им, което било получено след дълги години проби и тестове. Брането и подготовката им за приготвянето на чая си е труд и отнема време, част от билките пък се налага да се отглеждат в дворовете от местни жители. Стартирането на стопанска дейност и продажби пък ще струва отделно средства за изваждане на въпросните разрешителни съгласно законодателство. Освен това е необходимо и част от хората да преминат курсове по билкарство, което също е платено. Затова от читалището се включили в стартъп работилницата в Димитровград, чието първо издание приключи вчера. На заключителната проява райновското читалище почерпи всички със друг супер продукт – сирене с бял трюфел. Въпреки, че проектът им ”Райновски чай” не получи финансиране, самодейците са твърдо решени да превърнат хобито си в стартиращ бизнес. 

Читалище "Марица 2008" вече е известно като организатор на различни инициативи по събиране билки и гъби, и в търсенето на трюфели. Сред големите събития, които прави всяка година са готварски събор и кинофестивал

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?