DGNEWS.EU

Динко Тодоров, „Пожарникар на годината”: Всяка професия е отговорна, гордея се с моята!

Динко Тодоров, „Пожарникар на годината”: Всяка професия е отговорна, гордея се с моята!
Динко Тодоров, "Пожарникар на годината"
Feb 13
12:02 2020

„Всяка професия е отговорна, а аз много се гордея с моята!”. Това казва димитровградчанинът Динко Тодоров, който преди дни бе удостоен с наградата "Пожарникар на годината" в София. 42-годишният огнеборец от пожарната служба в Димитровград получи грамота и статуетка в категорията "Пожарогасителна и спасителна дейност" за младши изпълнителски длъжности.

Динко работи в Районната служба по пожарна безопасност и защита на населението” в Димитровград от 2015 г., а от една година е командир на екип. Високото отличие е признание не само за личните му заслуги през 2019 година, а и за всички негови колеги и цялата служба. „Не мога да скрия, че наградата ме изненада. Очаквах някакво поощрение, но не и национално отличие”, признава командирът. Той определя като стечение на обстоятелствата, че през миналата година точно неговия екип се е отзовал на над 140 произшествия. По думите три от пожарите, в които участвал били много рискови. Два от инцидентите били на територия на химическия завод „Неохим” и на жп линиите до с. Ябълково. В резултат на бързата реакция, точна преценка и навременни решения, екипът му предотвратил разрастване на огъня и унищожаване на къщи, сгради и съоръжения. 

Третата рискова ситуация, при която Динко и колегите му извели деветима човека при пожара в общинското общежитие за социално слаби в Димитровград, бе през ноември м.г. В резултат били спасени две семейства и един неадекватен възрастен мъж. „При пристигането си не знаехме колко човека има в общежитието, наложи се в движение да проверяваме информацията, вътре помещенията бяха силно задимени, а в такава зона трудно се ориентираш в бързината. Наложи се да обиколим етажите и да влизаме по стаите по два пъти, за да се уверим, че никой не е останал”, спомня си за случая Динко Тодоров.

Едни от най-ужасяващите гледки, на които той е бил свидетел, са тези от жестоки катастрофи, при които се налага с колегите си да вадят трупове. Миналата година той е присъствал на няколко тежки пътни инцидента с жертви. „Колкото и силен да си, когато видиш млади хора ранени или размазани заради бързите скорости, поради невнимание при маневра или подценена дистанция, не можеш да останеш безразличен”, казва пожарникарят.

Той е категоричен, че за бързата и адекватна реакция на огнеборците при спасяване на хора и сгради, е много важно още при подаване на сигнала да получат точна и ясна информация. Добрата техническата обезпеченост и съвременната материална база е другото, с което трябва да разполагат пожарните служби, за да си вършат огнеборците качествено и резултатно работата. По думите му в последните години положението с облеклото и автомобилите е добре, но трябва да се подобрят условията в пожарните сгради, защото се рушат. За професията пожарникар е много важно да си физически и психически подготвен, затова всяка година огнеборците преминават психотест и изпит за физическа издръжливост и противопожарна подготовка. В димитровградската служба имат фитнес, в който ежедневно те тренират, но имат нужда от нови по-добри уреди, а помещенията от ремонт.

„Независимо колко е опасно и трудно, чувствам се удовлетворен от професията си. Винаги съм знаел, че ще работя спасителни дейности, защото много обичам да помагам на хора и животни. Това предопредели избора ми на професия, от която се чувствам горд и полезен”, казва 42-годишният димитровградчанин. Динко споделя, че родителите му били против избора му на професия. „Защо отиваш там, където всички бягат.”, казвали му те. „Всеки родител се притеснява. И до днес като чуят сирените, се стряскат и бързат да се уверят, че съм добре. Но това е моята работа, аз съм си я избрал. Всяка професия сама по себе си е отговорна, а всеки е отговорен за това, което прави. От начина, по който всеки от нас приема тази отговорност, зависи и обществото, в което живеем”, категоричен е пожарникарят на годината.

Динко Тодоров с разочарование приема подмятанията и опитите да се подкопае авторитета на професията с коментари, че видиш ли „по цял ден спяли и нищо не правили”. „По-добре да разправят, че спим – отколкото да ни гледат как работим”, категоричен е той.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?