DGNEWS.EU

Георги Марков представи „Феноменът Виктор Орбан” в Хасково

Георги Марков представи „Феноменът Виктор Орбан” в Хасково
Георги Марков
Feb 11
11:44 2020

Книгата си „Феноменът Виктор Орбан” представи в Хасково депутатът от ГЕРБ  и бивш конституционен съдия Георги Марков. Премиерата на творбата бе по повод 30 години от демократичните промени в България. Бившият конституционен съдия представи от своя гледна точка събитията от зимата на 1989 година, като припомни, че на практика българската демокрация е стартирала като президентска република.

„На първия митинг на 18 ноември 1989 година  за демокрация и преустройство, дори от СДС говориха, че възлагат надежда на председателя /президента/ Петър Младенов за социалистическо обновление на страната. България обаче погреба президентската република. На 14 декември, когато десетки хиляди софиянци свалиха член първи на Живковата конституция, Младенов призова танковете да дойдат. След това излъга, че не танковете, а Станко. Лъжата му взе главата чрез безпрецедентната студентска стачка и масови митинги по площадите на София и Пловдив през юли 1990 г. С това България се раздели с президентската република. Дори гласовете да си дойде царят, бяха повече от това да станем президентска държава. Съвсем закономерно през 1990 година над 80 % от българските граждани гласуваха за парламентарна република“, припомни на аудиторията депутатът.  

„Днес в условия на парламентарна република, държавният глава чрез обръщение към нацията сваля доверието си от правителството, с което е задължен да работи по Конституция, независимо дали го харесва или не. Заявява публично, че е само с избирателите, които са срещу правителството и се отказа да е президент на онези, които са избрали ГЕРБ. Е, представете си такъв президент, в условия на президентска република?! Щеше да има само Президент, президентша, БСП-то, ДПС-то и най-много Генерален щаб“, каза още Георги Марков.

Народният представител направи свой прочит на „Местни избори 2019“ в Хасковска област и похвали областния координатор на ГЕРБ Делян Добрев за победите от първи тур в кметските избори в 7 общини от областта. Той даде оценка на кметовете на ГЕРБ в областта с думите: „Шапка им свалям на кметовете в Хасковско“.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?