DGNEWS.EU

Благоустрояват разбитата детска площадка до Социално подпомагане

Благоустрояват разбитата детска площадка до Социално подпомагане
Feb 10
12:16 2020

Цялостен ремонт на бившата детска площадка, намираща се зад блок 1 на бул. България”, до дирекция „Социално подпомагане” в Димитровград, стартира от днес. Началото на дейностите по благоустрояване на разбитото междублоково пространство с площ от 3860 кв. м., обяви кметът на общината Иво Димов. Стойността на проекта е 415 000 лв., а ремонта трябва да приключи за 88 дни. От днес коли не се допускат да влизат в мястото, където ще се извършват ремонтни дейности. Достъп до терена няма да имат и пешеходци , тъй като предстои поставяне на орградни съоръжения. Ремонтът трябва да приключи в края на април, ако времето позволи да се работи без прекъсване.

Преустройството на обекта ще обхваща цялостно преасфалтиране на терена, нови обособени алеи, детска площадка с люлки и защитна настилка, фитнес на открито, тенис на маса, беседка с кът на огнище и др. Модерно осветление, видеонаблюдение, пейки, кошчета и растителност, ще бъдат изградени в рамките на проекта.

Наред с това ще бъде създадено и мобилно приложение което ще насова госитте на гради към туристически обекти и атракции в града.

Липсата на финансиране е основната причина ремонтът на площадката да се случва 15 години след нейното занемаряване, коментира кметът. „Общината не може да задели близо половин милион лева от собствените си приходи за благоустрояване на терена, за това търсихме възможности. Миналата година успяхме да изградим нови паркинги около площадката с идеята да спре безразборното паркиране на автомобили. Но, уви. Трудно се променя навика на хората”, коментира Димов. 

Припомняме, че терен от площадката бе продаден за строителство на частна жилищна кооперация по времето на бившия кмет Димитър Хажииванов. След построяването й част от новодомците започнаха да паркират именно на площадката и примерът им бе последван от много други. В последните години тук спираха и частни коли, возещи социално слаби граждани до дирекция „Социално подпомагане”. Според наблюдатели част от тях са т.нар. „нелегални таксита”, които превозват пътници от кварталите срещу заплащане. Надеждата на живеещите в квартала е тази практика да спре с изграждането на новата площадки. Днес те поискаха общината да помисли и за бившия гълъбарник и сградата, които сега се ползва от служители по чистотата. Хората недоволстват от непрестанното влизане на тежки камиони и замърсяването на района.  

Общината има и втори готов проект и за площадката от другата страна на пешеходния булевард, известна със събирането на многото картайджии. За нея също търсим финансиране – национално или по европейски проекти, за да можем да я преобразим, съобщи още кметът. Освен тези площадки има и още две, които са предвидени за планиране и изпълнение.

  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?