DGNEWS.EU

Детските градини стават безплатни, ако съветниците си орежат заплатите

Детските градини стават безплатни, ако съветниците си орежат заплатите
Jan 30
14:16 2020

Детските градини в община Димитровград могат да станат безплатни, ако 33-ата общински съветници се откажат да получават възнаграждения. Тази идея лансира кметът Иво Димов по време на днешната сесия на местния парламент. Градоначалникът провокира съветниците при обсъждането на докладната за въвеждане на нови такси в градините, и заради коментари защо в Димитровград детските градини не са безплатни за родителите, като мярка срещу демографската криза, както е в други общини.

Кметът заяви, че издръжката на Общинския съвет през 2020 г. ще е около половин милион лева, които са достатъчни да покрият разходите по платените такси в градините. В момента общината дофинансира около 1,3 млн. лв. детските заведения. Заплатите на съветниците пък гравитират около месечната минимална работна заплата за страната от 610 лв. Годишният размер на възнагражденията само на 33-ата съветници е около 300 000 лв.

Димов изтъкна още, че само в 12 общини в страната няма такси за градини, но там децата са малко или въобще няма такива. В община Димитровград има 1500 деца, които посещават детски градини. Разходите всяка година нарастват. Новите такси, които приеха днес съветниците реално ще оскъпят с 3 лв. досегашните такси за някои родители, а други – дори ще плащат по-малко. С 50 стотинки се оскъпява и млечната и детска кухня. Цената на услугата ще е 2 лв. вместо досегашните 1,50 лв. Увеличението се налага заради нови спуснати изисквания за храненето на децата, една от които е забраната да консумират замразени храни, посочи кметът. Той определи като поплустко предложението на съветници - семейства с месечен доход под 2000 лв. да са освободени от такса. 

Димов коментира още, че след като има толкова загрижени съветници, те сами могат да внесат предложение в ОбС за орезване на заплатите. Припомняме, че преди години работата на съветниците не се заплащаше, азащото се считаше за престижна и в обществена полза.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?