DGNEWS.EU

Димитровградчани се включиха в протеста на бизнеса пред Народното събрание

Димитровградчани се включиха в протеста на бизнеса пред Народното събрание
Jan 29
15:37 2020

Около 30 димитровградчани участват в днешния протест на малкия и среден бизнес в София срещу новите регламенти на Наредба Н-18. Хотелиери, ресторантьори и собственици на магазинчета настояват за намаляване на ДДС за бранша, регламентиране на бакшиша и искат отпадане на режима за запечатване на търговските обекти от страна на НАП, който според протестиращи създава предпоставки за корупция. Първоначално протестиращите се събраха пред Народното събрание, а по-късно се преместиха пред сградата на Министерския съвет и блокираха възловото кръстовище на Орлов мост.

Протестът се проведе въпреки постигнатото снощи споразумение с Министерството на финансите за отлагане въвеждането на софтуерите за управление на продажбите с 6 месеца. Поредната отсрочка бе дадена след тричасови разговори между финансовия министър Владислав Горанов и представителите на организации от хотелиерския и ресторантьорския бизнес, които след срещата призоваха за отлагане на протеста.

Малкият и среден бизнес обаче не се вслуша в призива, защото отлагането на новите регламенти няма да реши проблемите, а запазването на ДДС ставката от 20 % за повечето малки фирми е равносилна на фалит. На този етап обаче финансовият министър не е склонен да разговаря за диференциране ставка на ДДС, за която протестиращите настояват. Първите три месеца от новото отлагане ще бъдат използвани за интензивна работа между експертите на съответните браншови организации и НАП за изясняване на неяснотите в Наредба Н-18.

Припомняме, че преди дни собственици на ресторанти, заведения и магазинчета в Димитровград коментираха темата на среща, на която изразиха притесненията си от няснотите на новите регламенти.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?