DGNEWS.EU

Бизнесът в Димитровград също протестира срещу Наредба Н-18

Бизнесът в Димитровград също протестира срещу Наредба Н-18
Jan 27
12:06 2020

Близо 30 собственици на ресторанти, заведения, кафенета и магазинчета от Димитровград ще се включват в националния протест срещу Наредба Н-18 насрочен за 29 януари пред Народното събрание. Готовността си за протестни действия ресторантьорите и търговците изразиха на среща с председателя на браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Хасково Стойчо Ганашев. Снощи в кафето на Клуба на дейците на културата те дискутираха проблемите, пред които ги изправя наредбата с влизането си в сила от 1 февруари.

От бранша настояват за отлагане на наредбата до изчистване на всички неясноти, касаещи прилагането й, както и отмяна на текстовете, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта. Представителите на бранша искат работна група да обсъди с Министерството на финансите и НАП въвеждането на 5% ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, каквато е практиката в страните-членки на Европейския съюз.

Представители на малкия и среден бизнес прогнозират, че в сегашния си вид Н-18 ще породи хаос и ще предизвика масови фалити на малки фирми и заведения, което ще доведе и до социален проблем в страната. Припомняме, че наредбата задължава фирмите да пригодят към новите изисквания своите касови апарати и софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО). С новата система касовите апарати ще изпращат в НАП данните за всяка продажба в реално време на всеки 5 минути.

На срещата бе коментирано, че наредбата поражда сериозни проблеми при ежедневната работа на заведенията и отчитането им пред данъчните. Като недомислия от бранша определиха затрудненията за извършване на сторно операции, невъзможността за отчитане на бакшишите и др. Собственици на заведения коментираха, че за всяка грешка чукната на касовия апарат, ще трябва да ходят лично до НАП задно със счетоводителя и  софтуерния разработчик, за да я коригират. Друг проблем, е че при проверка в обекта, ако данъчния открие несъответствия в касата дори с 2 лв. заради даден бакшиш, може да глобява с 500 лв. Според ресторантьорите това може да доведе до корупционни практики и дори да се използва за „разчистване” на конкуренти, защото някои и сега ги спукват от проверки, а над други сякаш има разпънат „чадър”.

„Вместо да пребори сивата икономика, наредбата реално удря тези, които работят легално и добосъвестно си плащат данъците. Държа да подчертая, че протестът не е политически, а продиктуван изцяло от икономически съображения. Въпросът е на оцеляване. Ножът е опрял до кокала. Ако не бъдем чути ще предприемем не само символични, но и ефективни протести действия.”, заяви Ганашев. По думите му в момента бранша не работи при еднакви условия, защото едни са длъжни да се регистрират по ДДС, а други работят, плащайки само патентен данък. По този начин за едни разходите са значително по-високи, а за други не, което в крайна сметка рефлектира върху цените, заплатите на персонала, инвестициите и др. Според Ганашев решението е всички, които отварят заведения да се регистрират по ЗДДС, при условие обаче, че ставката се намали и стане приемлива. Ганашев съобщи, че в хотелиерския и ресторантьорски бранш работят около половин милион души в страната и че сектора формира между 17 и 25 % от брутния вътрешен продукт на страната, което е много повече от енергетиката, например.

На срещата бе коментирано, че в последните години заведенията, хотелите и магазините в страната са направили хиляди лева инвестиции заради различни административни изисквания и регламенти, давайки пример с приспособяването на заведенията с изискванията срещу тютюнопушенето. В последните години разходите ни скочиха прекалено много спрямо реализираните приходи. Не можем да вдигаме цените непрекъснато, защото ще загубим и малкото клиенти, които имаме. Особено тежко е положението в малките градове. За функционирането си едно заведение трябва да поддържа персонал от минимум 5-6 души, на които плаща заплати и осигуровки. Ако ДДС-то се намали ще можем да вдигнем заплатите на работещите в сектора, които са едни от най-ниските в страната, коментираха представители на бранша в Димитровград. От края на миналата година до момента в града са затворили 4 заведения, а други са се отказали да развиват бизнес, и стягат куфарите към чужбина.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?