DGNEWS.EU

Димитровград спечели нов проект с общини от 8 държави

Димитровград спечели нов проект с общини от 8 държави
Jan 16
14:43 2020

Община Димитровград е водещ партньор в съвместен проект между общини и сдружения от 8 държави. В проектът „Противоречивото наследство в европейските градове - създаване на европейски разказ за оспорвани идентичности чрез участието на гражданите“, партньори на Димитровград са асоциация "АТРИУМ" и общините: Карбония (Италия), Щей (Румъния), Солнок (Унгария), Тирана и Шкодра (Албания), Нова Горица (Словения), Пьотрков Трибуналски (Полша) и Силварес Лусада (Португалия). Проектът се реализира по програма „Европа за гражданите“ и на стойност 148 680 евро. 

Проектът дава възможност на общини от няколко държави да насърчат взаимното познание и засилят взаимодействието между различни заинтересовани страни и партньори на международно равнище, които са ангажирани с посрещането на предизвикателствата на управлението на „противоречивото наследство“. Той спомага да споделят и обменят опит и практики, да ги развият или адаптират към специфичните условия при развиването на нови програми и да инициират нови подходи и по-големи проекти по отношение на управлението на „противоречивото наследство“ в урбанистичния контекст.

Навсякъде в Европа има градове, които се характеризират със значително присъствие на т.нар. „противоречиво наследство“ (империализъм, национализъм, тоталитаризъм и недемократични режими). Съществува постоянен риск за неразбиране или обвинение в исторически ревизионизъм по отношение на режимите, които са сътворили това наследство. Целта на проекта е да насърчи политиците, местните организации и гражданите да изготвят нови подходи за въздействие върху по-малко догматичното използване на наследството - това, което насърчава критическото мислене, признава плурализма в мирогледа и правото на всеки човек да разбира, създава, свързва и води диалог относно миналото.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?