DGNEWS.EU

НАП-Хасково стартира Данъчна кампания 2020

НАП-Хасково стартира Данъчна кампания 2020
Jan 10
10:57 2020

Първата подадена годишна данъчна декларация в НАП Хасково през тази година е за получени наеми. Първият клиент е хасковска пенсионерка, която е декларирал доход от отдадено под наем имущество. Декларацията бе подадена в 10.30 часа на място в офиса на НАП. С тази декларация, офисът на агенцията в Хасково стартира данъчна кампания `2020.

От днес до 30 април всички физически лица, чиито доходи подлежат на данъчно облагане, трябва да декларират това пред приходната агенция. Най-лесно данъчните декларации за получени доходи могат да се подават онлайн с персонален идентификационен код (ПИК), който се получава безплатно от всеки офис на НАП.

От офиса в Хасково обръщат внимание, че тази година ще разполагаме с 60 дни повече за 5% отстъпка върху дължимия данък за довнасяне, тъй като преференцията през 2020 година ще е до 31 март, а не до 31 януари, както бе миналата година. Остава в сила условието лицата да нямат неплатени стари задължения, подлежащи на принудително събиране.

През месец март НАП ще предложи на клиентите си и автоматично попълнени данъчни декларации, като услугата ще е за тези от тях, които имат ПИК или електронен подпис. Достъпът до декларациите ще се осъществява през сайта на Агенцията. Предварително попълненият формуляр ще съдържа данни за възнагражденията, за които НАП има информация – като например тези по трудови правоотношения, но ще позволява към него да се добавят други доходи, например от наеми, както и да се отбелязва правото на ползване на данъчни облекчения.

Друго удобство от тази година е, че към годишната данъчна декларация ще се изискват по-малко документи. Няма да са задължителни служебните бележки от работодателя, копията от решения на ТЕЛК/НЕЛК и копия на платежни документи, които удостоверяват направени вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци може да се получи на телефона на Информационния център 0700 18 700 /на цена, съобразно тарифата на съответния оператор/ и в офисите на приходната агенция.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?