DGNEWS.EU

Бездомници търсят спасение в „Спешна помощ”, откриха един починал до болницата

Бездомници търсят спасение в „Спешна помощ”, откриха един починал до болницата
Таньо Танев
Jan 09
20:14 2020

Бездомникът Таньо Танев, който вчера запали огън в двора на димитровградската болница до хранилището с кислород, тази сутрин е бил открит мъртъв. Тялото на 54-годишния димитровградчнин е било намерено на спирката пред лечебното заведение, където явно мъжът е прекарал нощта. Преди седмици той е бил лекуван е бил лекуван в димитровградската болница. Това потвърдиха пред dgnews.eu няколко независими източници.

По-рано вчера помощ на мъжа е била оказана в тукашната „Спешна помощ”, след сигнал подаден на спешния телефон. Там той е бил подслонен за няколко часа, където да се стопли, след което е бил изведен от спешния център. За случая му медицинските работници веднага уведомили полиция и социални грижи, които са установили че лицето е без документи за самоличност. Междувременно Таньо се настанил в двора на болницата, където наш екип го видя да пали огън близо до хранилището с кислород.

Лекари от „Спешна помощ” се оплакаха, че откакто е застудяло бездомници непрекъснато търсят спасение в центъра, като някои са дори от други населени места. Вчера например спешните лекари са имали 4 подобни случая. Един от тях - 38-годишният Васил Василев, стоеше на кушетката при пристигането ни в спешния център. Мъжът имаше рана на главата, която медиците обработили, и задълженията им приключват до там. Васил обаче отказа да напусне и си седеше на топло. Оказа се, че мъжът е същият, който предизвика пожар в общинското социалното общежитие на ул.„Никола Й. Вапцаров” през ноември м.г., при който за малко не загинаха 22 души. С бързата намеса на охранителя Дамян Колев хората бяха изведени, а МВР отличи младия мъж за проявена смелост и бърза реакция.

Присъствието на несретниците в „Спешна помощ” е станало практика. „Едни ги прибираме след сигнал, защото сме длъжни, а други направо влизат в сградата и „окупират” пейките в чакалнята, докато не ги изгонят. Обикновено бездомните се завръщат вечер, а често са в нетрезво състояние и дори се изпускат. „Ситуацията вече е непоносима. Това пречи на работата ни по спешните случаи, а тези хора ги настаняваме в кабинета, където обработваме останалите пациенти, което не е редно. Незнаме дали са заразни или други и поемаме голям риск”, споделиха от персонала. Редовно здравите работници дават лични средства от джоба си, за да нахранят и дори облекат изпадналите в нужда. След което те търсят съдействие и останалите институции - социални служби, полиция и община. „Мястото на бездомниците не е тук. В повечето случаи те не се нуждаят от лечение, а от топло място, където да живеят. Това е социален, а не медицински проблем”, коментираха здрави работници.

Медици от центъра казаха, че тази зима контингентът от безпризорни наброява 5-6 души. Те почти ежедневно търсят спасение  „Спешна помощ”, а не в кризисен център, защото за случаи като Таньо в областта няма. В Димитровград изграждането на такъв предстои в бившето общежитие на професионалната гимназия по химия по европейски проект.

Таньо и Васил са се превърнали в проблем за системата, защото техни близки отказват да ги приютят. Починалият тази сутрин има две сестри, едната от които живее в града. Васил също има брат, който живее в Димитровград. За него системата сработила преди време, когато социалните работници с помощта на общината, са осигурили настаняването му в кризисен център в град Алфатар, Силистренско. При пристигането му там обаче, той се разбунтувал и отказал да остане, а социалните били принудени го върнат отново тук. За Таньо вчера са били направени постъпки от социалните със съдействие на общински служители да бъде настанен в общински помещения в областния град временно. Изискването обаче било да може да се самообслужва, защото в сградата нямало персонал, който да ги обгрижва. Той обаче е бил неспобен.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?