DGNEWS.EU

12 съдебни заседатели положиха клетва в Районен съд - Димитровград

12 съдебни заседатели положиха клетва в Районен съд - Димитровград
Jan 09
15:22 2020

12 новоизбрани съдебни заседатели положиха днес клетва за встъпване в правомощия в Районен съд – Димитровград. Церемонията бе водена от председателя на Темида в града - съдия Иван Маринов в присъствието на съдия Петър Петров и административния секретар Елена Колева. Положилите клетва днес димитровградчани ще участват в разглеждането на наказателни дела,  когато за престъпление се предвижда наказание над 5 години лишаване от свобода. Тези случаи съдебният състав се състои от един съдия и двама съдебни заседатели.

Преди полагането на клетвата, съдебните заседатели бяха запознати от съдия Иван Маринов с функциите и ролята им в съдебните производства, със системата за случайно разпределение на делата и на самите съдебни заседатели за всяко дело, със задължителните изисквания за опазване на съдебната тайна и не разгласяването на данни от делата, с етичните принципи, който трябва да спазват, съгласно Наредба №7 за съдебните заседатели и други разпоредби. Той им разясни и спецификата на „тайното съвещение”, чрез което се определя присъдата по всяко дело. В него участват само съдията и заседателите, а в зависимост от гласуването подсъдимият може да бъде оправдан по повдигнатите обвинения или да получи присъда. „Вие сте гласът на обществеността и имате равен глас, права и задължения с този на съдията”, подчерта в експозето си председателя на Районния съд. След церемонията новите заседатели разгледаха залите на съда.

Новите съдебни заседатели са с мандат от 4 години. По традиция клетвата бе прочетена от най-възрастния от тях, която в случая се оказа, Пенка Шишманова.

12-те съдебни заседатели положи днес клетва са половината от необходимите  за районния съд 25. Те бяха избрани миналата година от комисия сформирана от Общинския съвет – Димитровград, който организира процедурата. От началото на 2020 г. тя бе удължена и предстои избирането на още 12 заседатели. Изслушването им е насрочено за 21 януари от 16 ч. в зала  „Гросето“.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?