DGNEWS.EU

22-годишна американка преподава английски език в Димитровград

22-годишна американка преподава английски език в Димитровград
Сара Фюзар помага и на димитровградачни да подобрят разговорният си английски език
Jan 07
12:21 2020

22-годишната американка Сара Хузар преподава английски език на учениците в димитровградската ПЕГ „Д-р Иван Богоров” тази учебна година. Тя е сред помощник-учителите от САЩ, които ежегодно обучават български ученици по програма „Фулбрайт”, финансирана от Фондация „Америка за България”. На основата на  междуправителствено споразумение, програмата дава възможност на дипломирани американски студенти да преподават английски език в различни страни по света. „Най-хубавото на програмата не само че даваш от себе си, но и че получаваш. За мен това е възможност да видя други държави, да опозная различна култура, да се запозная с нови приятели”, споделя Сара. По думите й студентите американци, сред които има и с български произход, се включват в програмата по различни причини. Едни искат да се подготвят за учители, други да разберат за родината на родителите си, а трети да разширят хоризонтите и познанията си.

Сара е завършила „Международни отношения и история” в университета „Джордж Мейсън” във Феърфакс, Вирджиния през май 2019 г. Кандидатствала по програмата по-рано, а интересът й към Източна Европа и Русия бил заради украинския й произход. Решението й било повлияно от няколко месечен студентски стаж, който тя преминала в посолството на САЩ в Киев. „Влюбих се в езика и в славянската култура, и още тогава реших,че ще търся възможност да се върна в някоя от държавите в региона”, споделя младата американка.

Към България я насочил нейния консултант в университета. Убедил я с това, че повечето студенти дошли по програмата в България, са с много добри впечатления от страната и хората тук. Това било достатъчно за Сара да се впусне в новото предизвикателство. Когато през април 2019 г. разбрала, че е одобрена за България, се записала в българско училище във Вашингтон. „Там имаше много добри учители и много търпеливи хора, които ми помогнаха да науча елементарен български език за кратко време”, споделя Сара. В резултат днес тя разбира езика и говори много добре за краткото време, откакто е тук. 

За престоя си в Димитровград Сара споделя, че е впечатлена от българските ученици. „Повечето се справят много добре с английския език, а тези със затруднения са много ентусиазирани и работят да подобрят знанията и уменията си. Тази амбиция не се наблюдава много при учениците в САЩ по отношение на чуждите езици. Училището също много ми харесва, както и парковете в града”, признава тя.

Младата американка споделя, че богоровци я приемат много добре като учител предвид младостта й. „Това е предимство, защото когато работя с големи ученици, за които английският е втори, а за някои и трети език - те се чувства комфортно да разговаряме. Няма възрастова бариера и това предразполага учениците да говорят по различни теми спокойно. Една от големите разлики между българските и американските училища, която много учудила Сара е, че у нас на учениците е позволено през междучасията да отидат до магазин или да отскочат до вкъщи. „В американско училище това не може да стане. Не че учениците са под ключ, но ако го направят, след това ще имат проблеми”, казва тя. Друга разлика е времето за междучасия. В нейното средно училище те били 4 минути - колкото да се преместиш от едната до другата класна стая. Съществува разлика и по отношение на въведените нови технологии в образованието. Там всеки кабинет в средно училище е оборудван с протектор и интерактивна дъска. Общото между образователните системи в средното образование е това, че класовете се състоят между 25 и 30 ученика, а часовете на ден са 7 или 8.

22-годишната американка казва, че развлечения тук не й липсват, и признава че по отношение на нощния живот на учениците, американците са много по консервативни от българите. Сара свърза бъдещето си по-скоро с международна дипломация или работа в неправителствени организации, а не с учителската професия. Тя обича да се разхожда из парковете на Димитровград, а книгите са най-добрия й приятел. Библиотеката е нейно любимо място още от дете. Затова с радост откликнала на поканата на димитровградската библиотека „Пеньо Пенев” да води безплатен курс по английски език за напреднали в града. Желанието й да помага на димитровградчани не спира до тук. През месец декември 2019 г. тя се включи и в организираното от библиотеката по финландски модел „Езиково кафене”. „Сара видя желанието на хората да подобрят разговорния си английски. Около 20 желаещи с езикови познания на различни нива се включиха в инициативата. За нас беше важно да привлечем човек, за когото това е роден език, защото така ползите са по-големи, а и обучението е по забавен начин”, сподели главния библиотекар Валентина Терзиева.

Самата Сара е учила 5 години испански език като ученичка, руски език в университета, а сега и български език. Тя е родом от град Филаделфия, щата Пенсилвания, където живеят родителите й и 18-годишният й брат. Има сестра, която е по-малка с година от нея и живее в Бостън.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?