DGNEWS.EU

Общината дава помещения на партиите безвъзмездно, на коалициите - не

Общината дава помещения на партиите безвъзмездно, на коалициите - не
Dec 05
15:50 2019

Община Димитровград вече ще предоставя на партиите безплатно общински помещения за дейността им. Вместо досегашните договори за наем, местната власт ще сключва с партиите договори за безвъзмездно ползване на имотите частна общинска собственост. Така местната хазна ще се лиши от символичния наем, който събираше до момента от политическите формации, ползващи общински помещения за свои клубове. В Димитровград досега партиите плащаха месечен наем от 68 стотинки на квадратен метър за помещението си.  

Новото облекчение за партиите е разписано в заключителните разпоредби на приетия още през месец юли Закон за изменение на държавния бюджет на Република България за 2019 г. Сега предстои Общинския съвет в Димитровград да синхронизира своята наредба, за да отговори на изискванията на закона. В тази връзка от администрацията вече са подготвили проекта на промени, които ще залегнат в наредбата.

Право да се настаняват в общински помещения без търг и конкурс имат парламентарно представените политически партии и онези, които на последните парламентарни избори са получили не по-малко от 1% от действителните гласове в страната и извън страната, с изключение на гласовете по чл. 279, ал. 1, т. 6 от Изборния кодекс.

Общински помещения безвъзмездно ще се дават на партии в случай, че същите не разполагат с друго подходящо помещение. Партиите ще имат ангажимента да покриват експлоатационните си разходи по обектите. Настаняването им ще става с решение на общинските съвети, взето с квалифицирано мнозинство.

Важно е да се знае, че договори за безвъзмездно ползване на общинските имоти ще могат да сключват само за партии, не и коалиции. Такива на национално ниво са „БСП за България”, „Обединени патриоти”, и др.

Безвъзмездното отдаване на общинските помещения се въведе след решението държавна субсидия за партиите да стане 1 лев за глас.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?