DGNEWS.EU

11 села в общината чакат кметски наместници

11 села в общината чакат кметски наместници
Dec 03
16:04 2019

Десет села в община Димитровград, в които нямаше преки избори за кмет на 27 октомври т.г., очакват назначаването на кметски наместници. На последното заседание общинския съвет промени структурата на общинска администрация,  като измени длъжностите „кмет на кметство” с „кметски наместник” в селата Върбица, Сталево, Крум, Долно Белево, Бодрово, Голямо Асеново, Воден, Бряст, Здравец и Малко Асеново.

До местните избори през октомври тези села имаха кмет, избран от населението на избори преди 4 години. Затова темата за бъдещите назначения, сега е най-актуална в тези малки население места. Мълчание по въпроса засега предпочита да запази и кметът на общината Иво Димов, който със своя заповед следва да назначи наместниците.

Със сигурност нов наместник ще има назначен в село Райново, след като досегашният Митко Желязков бе избран за общински съветник. Наместници имат и селата Великан и Светлина, и те продължават да изпълняват функциите си и в момента. От всички 25 малки населени места в община Димитровград, с наместници са 13 села.  

Кметските наместници са органи на изпълнителната власт в населеното място и могат да бъдат освободени предсрочно без предизвестие от кмета на общината. За наместник може да бъде назначен български гражданин, който е навършил 18 години към изборния ден включително, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода и е живял най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. Ако част от досегашните селски управници се съгласят да бъдат наместници, те ще получават и по-малка заплата от досегашната си като кметове на кметства. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?