DGNEWS.EU

Смущенията в уличното осветление на Димитровград се дължат на старата мрежа

Смущенията в уличното осветление на Димитровград се дължат на старата мрежа
Nov 29
17:18 2019

Зачестилите в последните дни смущения в уличното осветление из Димитровград не се дължат на дейности, свързани с проекта за неговата модернизация, който се изпълнява в момента. Това заяви пред dgnews.eu кметът Иво Димов. „Възникналите проблеми на места се дължат на остарялата мрежа на уличното осветление, която е изграждана преди повече от 40 години. На много места тя е компрометирана, а алуминиевите проводници и връзките са окислени. Самите кутии на стълбовете са близо до земята и когато завали дъжд се получава овлажняване на мрежата и кабелите. В резултата дават на късо и падат бушоните, или се получава прекъсване на ел.връзките. Това налага проверка на целите участъци и екипите вече работят, коментира той.

Димов заяви, че трайното решаване на старите проблеми ще се търси в бъдеще. Те не могат да бъдат включени в сегашния проект, а той и предвижда ремонт на кабелни трасета (подземни или надземни). Ще търсим други възможности и финансиране, допълни кметът.  

Относно проекта за модернизация на уличното осветление в Димитровград, Иво Димов съобщи, че до края на следващата седмица на 90% ще приключи поставянето на новите тела с LED осветление от последно поколение. В града има над 2700 стълба и там, където осветлението вече е подменено, ефектът е видим.

В момента тече подмяната и на 91 стари табла за управление на осветлението, което също е част от проекта. След тяхното монтиране общинските специалисти ще имат 24-часов онлайн достъп и ще могат да следят за възникването на проблеми и да следят напрежението и консумацията на ток. Това ще позволи да се види и къде има нерегламентирано включване към мрежата и кражба на ток. Припомняме, че преди време кметът на Димитровград изрази съмнения, че има сериозни злоупотреби с тока от уличното осветление, които обаче е трудно да се установят заради действащата стара система.

Проектът за модернизация на уличното осветление на Димитровград е на стойност 1 млн. лв., а общината очаква след приключването му да си спестява занапред над 130 000 лв. годишно.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?