DGNEWS.EU

Център за временно настаняване на 20 бездомни правят в Димитровград

Център за временно настаняване на 20 бездомни правят в Димитровград
Бившето общежитие на Химията ще се превърне в Център за бездомни лица
Nov 29
12:10 2019

Кметът на община Димитровград Иво Димов подписа договор за преустройство на бившето общежитие на химическия техникум в Център за временно настаняване. Стойността на проекта е 626 769.20 лв., а срокът за изпълнението му е две години.

Центърът ще предлага на 20 бездомни лица, временно или трайно лишени от дом нова за общината социална услуга, близка до семейната грижа. Те ще са  насочени към задоволяване на ежедневните потребности на останалите без дом. Проектът включва изграждането на рампа за достъп на хора в неравностойно положение, топлоизолация, подмяна на дограмата и нова покривна конструкция на сградата.

Центърът ще разполага с 5 складови помещения, помещение за пране и гладене и склад за чисто и мръсно бельо. На първия етаж ще има обособени две отделения за по двама потребителя, приемен офис, офис за персонала, приемно за инвалиди, медицински сектор, трапезария и разливна кухня. На следващото ниво ще има още осем отделения за по двама потребителя, общи санитарни възли и кабинет.

С проекта Общината цели предотвратяване на социалната изолация, в която се намират лицата и решаване на конкретни социални проблеми. Дейностите са насочени към създаване на условия за социални контакти, битово и трудово устройване. Процесът на социална интеграция ще бъде съобразен с конкретните нужди на всеки един от потребителите.

Потенциални ползватели на предоставяната услуга ще могат да бъдат хора изложени на риск от бедност и социално изключване, жертви на трафик, насилие и други форми на експлоатация, различни форми на зависимости, жертви на измами (имотни, финансови), уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение и др., с които да се работи превантивно, съобщиха от общинска администрация.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?