DGNEWS.EU

Съветници питат кмета за конкурсите на директори в Димитровград

Съветници питат кмета за конкурсите на директори в Димитровград
Nov 28
15:16 2019

Кога ще бъдат обявени конкурси за директори на Градска библиотека „Пеньо Пенев”, на Общинския драматичен театър „Апостол Карамитев”, на Детския и младежки център и на Историческия музей в Димитровград? Този въпрос поставиха пред кмета Иво Димов съветници от опозицията на днешната сесия на местния парламент. Темата повдигна Калина Монева от „Движение Заедно за промяна” в началото на заседанието, във времето определено за устни питания към градоначалника. 

„От 8 години повечето културни институции в нашата община, както и Детския и младежки център, се ръководят от временно изпълняващи длъжността директор. Те са на т.нар. срочни трудови договори 8 години. Член 68 ал. 4 в Кодекса на труда казва, че такива договори се сключват временно до заемане на длъжността след конкурс. С необявяваното на конкурси толкова дълго време, смятам че се създава прецедент, който изопачава закона и ви позволява да държите директорите на културни институции на „къс пас”. Тези длъжности не са временни, сезони или с краткосрочен характер, а се заемат само върху основа на конкурс. Европейският съюз изповядва настойчиво да има конкурсно начало, предвидимост и устойчивост на процесите. Димитровградският принос към културните процеси е те да бъдат напълно подчинени на кмета на общината, което г-н Димов лично аз смятам за нередно”, обърна се към градоначалникът съветничката.

Кметът на общината Иво Димов отвърна, че по закон няма срок за обявяване на конкурс след назначението на ВриД директори. „Вашето мнение какво смятате Вие в случая, едва ли има толкова голямо значение, ако не е регламентирано в закона. В закона е казано, че временноизпълняващ може да заема длъжността до обявяване на конкурс, но не пише след колко време от назначаваното му трябва да се обяви конкурс. Ще ги обявим конкурсите, ако това е проблема. Според мен по важното в случая е - тези хора, които заемат тези длъжности и самите институции - да си вършат работата. Ако имате забележки към съответните институции и към назначените хора, моля да ги споделите. Мисля, че не противоречи на закона това, което съм направил досега. Има си компетентни институции, които могат да бъдат сезирани, да направят проверка и да наложат съответните санкции”, заяви в залата кметът.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?