DGNEWS.EU

Предлагат допълнителни мерки срещу „тапите” на ГКПП „Капитан Андреево”

Предлагат допълнителни мерки срещу „тапите” на ГКПП „Капитан Андреево”
Nov 28
14:50 2019

Въвеждат се допълнителни 24-часови дежурства, определят се нови места за престой, а за ситуацията на ГКПП „Капитан Андреево” ще бъде подавана регулярна информация в реално време. Това са част от допълнителните мерки, които ще предприемат институциите във връзка все по-голямото струпване на превозни средства на граничния пункт. Те бяха обсъдени на работна среща в Областна администрация –Хасково днес. В нея участие взеха областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, представители на агенция „Митници“, РД „Гранична полиция“, ОДМВР – Хасково, ОО „Автомобилна администрация“ – Хасково, Областното пътно управление, Областна дирекция по безопасност на храните и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Отчита се огромно увеличаване на трафика спрямо 2015 г., което води до големи опашки от превозни средства, чакщи да преминат границата. Анализът на данните показва, че ако за месец октомври 2018 г. през пропускателния пункт са преминали 59 хиляди автомобила, то през същия месец за 2019 г. – 69 хиляди автомобила. За едно денонощие през външнатаграница на България с Турция преминават средно по 2400 автомобила. Същевременно митническите служители поддържат изискуемото ниво на контрол с оглед на това, че ГКПП „Капитан Андреево“ е външна граница на ЕС. Всички тези фактори водят до проблеми с организацията на движението на тежкотоварния трафик, бе отчетено на срещата.

За да се подобри организацията ще бъдат определени нови места за престой на  тежкотоварните превозни средства, като при големи струпвания те ще бъдат отбивани много преди да достигнат до граничния пункт. При възникване на такива ситуации Междуведомственият координационен център ще координира предприеманите действия между институциите. Въвеждат се засилено полицейско присъствие и допълнителни полицейски патрули, за да се реагира максимално бързо.

Заедно с това ще продължи да се работи за дългосрочно решение на проблема, чрез инфраструктурни промени. Възможните варианти бяха оперативно обсъдени, като основен акцент е да се намалят задръстванията, предпоставките за възникване на пътнотранспортни произшествия и решаването на санитарно-битовите условия за шофьорите и замърсяването на автомагистралата, тъй като към момента се отделя солиден финансов ресурс за почистването и сметоизвозването ѝ.

Обсъдените варианти ще бъдат изпратени до отговорните министерства, имащи отношениеи правомощия, с искане да бъде свикан Междуведомствения съвет по въпросите награничния контрол за преценка и предприемане на действия, съобщиха от Областна администрация Хасково.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Какви промени в Конституцията на България смятате, че са необходими?