DGNEWS.EU

Съдът откри разминаване в преференциите за БДЦ на изборите

Съдът откри разминаване в преференциите за БДЦ на изборите
Nov 22
18:55 2019

Административният съд в Хасково потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Димитровград за избора на общински съветници от партия „Български демократичен център” на местните избори на 27 октомври т.г. Извършеното ръчно преброяване на бюлетините обаче извади наяве разминавания в действителните и отразените в решението на ОИК преференции.

Съдът е решил, че не са налице основания за отмяна на решението на ОИК, което бе оспорено от кандидата Георги Ангелов. Жалбата му бе относно получения брой преференции на вота. Магистратите са установили, че в част от протоколите на секционните избирателни комисии са били допуснати неточности при отразяването на преференциалния вот за жалбоподателя, но те не са повлияли на окончателните резултати, отразени в неоспорения протокол на ОИК - Димитровград.

От приетата експертиза е видно, че при извършеното ръчно преброяване на бюлетините е установено, че за Ангелов е получил 124 преференции вместо отразените 117 в решението на ОИК, а вторият в листата Юлиян Семерджиев е набрал 132, вместо отразените 121 гласа. Данните са установени след преброяване на изборни протоколи на 81 секционни избирателни комисии, става ясно от съдебното решение на хасковския административен съд. То подлежи на оспорване пред Върховния административен съд, в седемдневен срок от съобщаването му на страните по делото.

Подробности от решението по делото може да прочетете тук.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?