DGNEWS.EU

Читалища от Димитровград подкрепят донорството и трансплантациите

Читалища от Димитровград подкрепят донорството и трансплантациите
Георги Пеев (вляво) ще говори за проблемите на донорството у нас в салона на читалището в с. Ябълково тази събота
Nov 21
16:38 2019

Димитровградските читалища „Хр.Ботев 1871” с.Ябълково, "В.Левски 1929" с.Сталево и "Пробуда 1896" с.Горски извор се включват в националната кампания „Да! За живот!” за подкрепа на донорството и трансплантацията на Министерство на здравеопазването. По повод Деня на християнското семейство читалищата, организират среща-разговор с единствения трансплантиран в България със сърце и бъбрек Георги Пеев и неговата майка, която се явява и донор на Георги.

На 23 ноември от 14.00ч. в салона на читалището в село Ябълково всички, които проявяват интерес към темата за донорството ще могат да попълнят и донорски карти.

Близо 1153-ма български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население.

Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“ Кампанията стартира на 5 ноември, като целта ѝ е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.

В рамките на инициативата са отпечатани 50 000 броя „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност, а единствено оказва волята на техните притежатели. Картите ще бъдат разпространявани на всички събития – част от кампанията. Всеки желаещ да притежава „Донорска карта“ може да я принтира от този сайт!

Националната кампания акцентира и върху необходимостта да говорим за донорството с близките си – нека те са наясно с нашето отношение към проблема. По този начин, в случай на мозъчна смърт, ще им помогнем при взимането на решение в тежък за семейството момент. Последната дума е тяхна!

Затова, нека говорим сега. Нека заедно кажем: „Да! За живот!“

Припомняме, че Димитровград бе сред първите в страната, където бе поставена чешма на донорството.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?