DGNEWS.EU

Строителните и растителни отпадъци сред най-проблемните за чистотата

Строителните и растителни отпадъци сред най-проблемните за чистотата
Nov 19
15:55 2019

Изхвърлянето на строителни и растителни материали в контейнерите за битова смет са сред най-сериозните проблеми, с които общините и фирмите по чистота се борят от години. Изхвърлянето им увеличава в пъти тонажа на депонирания боклук, което раздува разходите на общините по обезвреждането му. Строителните отпадъци в бобрите са бич за фирмите по чистота, тъй като нанасят сериозни щети на боклукчийските камиони и често чупят машините, което допълнително натоварва финансово фирмите.

Проблемите за изхвърлянето на тези отпадъци и разделното събиране на опаковките, бе коментиран от общинските екоексперти вчера, при обявяване на плануваното увеличаване на такса смет в община Димитровград с до 1,3 промила от догодина. Те информираха, че в града има площадка за инертни строителни отпадъци и земни маси от строителството, на която гражданите може да изхвърлят безплатно до 1 кубик строителни материали.

Площадката е обособена в края на ул. „Строител”, намираща се вдясно от пътя за кв. „Марийно”, след моста на р. Марица. На нея могат да се хвърлят тухли, керемиди,бетон, асфалтови изрезки, земна маса. Впоследствие тези строителни материали служат за запълване на негативни форми на релефа, обясниха експерти. Те коментираха, че площадката е удобна за изхвърляне на малки количества, за които е безпредметно наемането на контейнер от фирмата по чистота. Всеки, който прави ремонт в дома си, може да закара на нея събраните си отпадъци, вместо да замърсява природата, образувайки незаконни сметища.  

Не по-малък е проблема с растителните отпадъци по кварталите и селата, коментираха експертите. Всеки, който обработва градина, двор или има оранжерия, изхвърля големи количества зелена маса, която я струпва на купища до къщата или на улицата, в очакване фирмата по чистота да я разчисти. „Хората трябва да знаят, че този боклук не влиза в обхвата на плащаната от тях такса битови отпадъци. И фирмата няма такива задължения. Унищожаването им е изцяло ангажимент на собствениците на имота”, обясниха еколозите.

Поставянето на компостери или обособяването на места в дворовете, където зеления отпадък се изсипва и разлага, са начини за справяне с проблема. Вариант е хората сами да изхвърлят ратителните отпадъци и оборска тор на места, определени от кмета на съответното населено място. Проблемът е най-често срещан в кв. „Черноконево” , град Меричлери и селата Радиево и Горски извор. В същото време в общината има села, където подобен проблем въобще не съществува, заявиха екоекспертите.  

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?