DGNEWS.EU

Кметовете на Крепост и Меричлери били агенти на ДС

Кметовете на Крепост и Меричлери били агенти на ДС
Nov 13
14:27 2019

Избраните кметове на с. Крепост и на град Меричлери в община Димитровград са били агенти на ДС, разкри Комисията по досиетата.

Издигнатият от „Български демократичен център- БДЦ“ Димитър Белчев, който спечели изборите на втори тур в димитровградското с. Крепост бил агент Спартак. Той е снет от оперативните отчети през 1990 г. Комисията е открила собственоръчно написани агентурни сведения. Бил е вербуван през 1979 г.

Избраният за кмет на Меричлери Йордан Милев е бил агент Загоров. Кандидатът на ГЕРБ е бил вербуван през 1987 г. Комисията е установила принадлежност към органите по чл. 1 и след Десети ноември 1989 г.

В публикуваното решение за проверените лица фигурира и кандидат за кмет на с. Злато поле Николай Янков, издигнат от местната коалиция „Движение Заедно за промяна”. Агент Попов е бил вербуван през 1980 г., но година по-късно е бил снет от отчет.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е проверила 4 422 кандидат кметове на местни избори 2019 г. 2319 лица не са подлежали на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?