DGNEWS.EU

Само фирми и земеделци да регистрират микробуси за пътници и за товари?

Само фирми и земеделци да регистрират микробуси за пътници и за товари?
Nov 12
14:49 2019

Само юридически лица и земеделски стопани да регистрират в бъдеще микробуси за превоз  на над 8 броя пътници и на тежки товари. Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, обявен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Авторите на новаторска идея се мотивират, че превозните средства от категории М2, М3 и N3, се използват за търговска цел, а регистрирането им от физически лица, е предпоставка за извършване на нерегламентирани превози в сивия сектор.

Със законопроекта се предлагат и промени, свързани с намаляване на административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова дейност чрез създаването на единен публичен таксиметров регистър; регламентиране на превозите с атракционна цел; регламентиране на превозите на повредени пътни превозни средства. т. нар. „Пътна помощ“; регламентиране на правилата за движението по пътищата с индивидуални електрически превозни средства и др.

По отношение на „Пътна помощ” се предлага техническите изисквания към превозните средства, изискванията към водачите, както и обществените отношения, свързани с тази дейност да се регламентират със Закона за автомобилните превози. 

Предлага се още превозите с атракционна цел да бъдат регистрирани в съответната община, на територията на която ще се осъществяват превозите с атракционна цел.

Повече за предложенията може да прочетете тук.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?