DGNEWS.EU

Младежи опознават Европа с безплатни железопътни билети

Младежи опознават Европа с безплатни железопътни билети
Nov 11
14:00 2019

Започва ново набиране на заявки за безплатни билети за пътуване с влак - ако сте на 18 години и искате да опознаете Европа, не пропускайте да кандидатствате. Около 50 000 души на 18-годишна възраст, сред които и близо 700 българи, са получили възможност да пътуват безплатно из Европа от 2018 г.

Още около 20 000 души ще могат да се възползват на следващия етап, който е отворен от 7 ноември до 28 ноември 2019 г. Инициативата бе предложена първоначално от участници в Европейското младежко събитие (EYE) на Парламента през 2014 г., а след това тя получи подкрепа от депутатите в ЕП.

Билети ще могат да получат тези, които са били родени между 1 януари 2001 г. и 31 декември 2001 г. Кандидатстващите ще трябва да отговорят на няколко въпроса при подаването на заявка. Участниците в схемата ще могат да пътуват в рамките на 30 дни до най-малко една друга страна от ЕС между 1 април 2020 г. и 31 октомври 2020 г.

Пътуването ще бъде главно с влак, но в някои случаи и с автобус и ферибот. В ограничени случаи ще бъде възможно и пътуване със самолет (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони). Хората с увреждания ще имат възможност да потърсят допълнителна помощ - например, за покриване на разходите на човек или куче, което придружава незрящи.

Крайният срок за кандидатстване е четвъртък, 28 ноември 2019, 13:00 ч. (българско време).

Правилата на конкурса може да намерите тук. Кандидатстването се извършва онлайн на адрес: https://europa.eu/youth/discovereu/apply_bg .

Можете да получите повече информация и да кандидатствате онлайн на специалната страница на Европейския младежки портал.

Инфографика: Discover EU - колко време отнема пътуването

Европейския парламент вярва, че инициативата ще позволи на младите хора да се запознаят с културното разнообразие на Европа и да се сближат със свои връстници от други части на континента. Това би допринесло за утвърждаването на общите европейски ценности.

Източник: ЕП

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?