DGNEWS.EU

Новите съветници и кметове се заклеха, без интрига мина избора на председател на ОбС

Новите съветници и кметове се заклеха, без интрига мина избора на председател на ОбС
Гергана Кръстева отново поема кормилото на Общинския съвет в Димитровград
Nov 06
12:39 2019

Новоизбраните общински съветници, кметове на 12 села и кметът на община Димитровград Иво Димов, положиха днес клетва пред изпълняващият длъжността областен управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Преди церемонията народните избранници бяха съобщени поименно от председателя на Общинска избирателна комисия Димитър Гавазов. През мандат 2019 -2023 в димитровградския местен парламент ще има представители на 6 политически формации – ГЕРБ, БСП, местната коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна”, „Демократична България – обединение”, „Български демократичен център”и ВОЛЯ.

Тържественото заседание на общинския съвет води най-възрастния съветник в местния парламент Митю Вълчев. Без интрига мина избора на председател на местния парламент. Номинирана за поста бе единствено Гергана Кръстева от ГЕРБ, която оглавяваше съвета и в предишния мандат. Обявената предварително номинация от коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна” Валентина Кунева не се състоя. „Решихме да не я хвърляме в „огъня””, коментира образно председателя на групата Стефан Димитров.

Кръстева бе избрана чрез тайно гласуване, в което участваха 33-мата съветници. При отварянето на урната се разбра, че за нея са гласували 29 съветника, а 4 бюлетини са недействителни. Първият, който я поздрави с красив букет с цветя и с пожелание за успешна работа, бе кметът Иво Димов.

„Развълнувана съм по същия начин, както и през 2015 г. Да си председател на ОбС означава да си пръв сред равни. Функцията му е да организира, ръководи и представлява, но важен е колективния орган, който се състои от всички вас. С колективното решение ние заставаме пред гражданите на общината, които представляваме. Да си председател е изключителна привилегия и отговорност. Старите съветници знаят, че в работата си се ръководя от диалога и разумните решения. По този път ще продължа и в новия общински съвет. Новите съветници винаги могат да разчитат на моята подкрепа и на екипа, който създадохме в предходния мандат – обучен, квалифициран, можещ и приятелски настроен”, заяви след избирането си пред Общинския съвет Гергана Кръсетва и благодари за доверието.  

Само един от избраните на местния вот на 27 октомври съветници се отказа от мандат. Това е досегашният председател на групата на ГЕРБ в ОбС д-р Вълчо Митрушев, който бе съветник три поредни мандата. Вместо него на днешното заседание клетва положи Емил Френгов. Д-р Митуршев бе заличен от списъка на избраните общински съветници от Общинска избирателна комисия след депозиран преди дни отказ да встъпи в правомощията си. Той не е посочил мотиви за оттеглянето си. „Нищо чудно отказът да е свързан с новите регламенти на антикорупционния закон свързани с конфликта на интереси на общински съветници”, коментираха днес в кулоарите негови колеги.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?