DGNEWS.EU

Обжалват изборите за кмет на село Каснаково и за съветници в Димитровград

Обжалват изборите за кмет на село Каснаково и за съветници в Димитровград
Nov 04
14:30 2019

Три жалби до Административния съд в Хасково срещу обявени изборни резултати с решение на Общинска избирателна комисия в Димитровград, са подали кандидати за местната власт. С две от тях се оспорва изборът на Тодор Атанасов за кмет на село Каснаково. Жалби срещу решението на ОИК са подали опонентите му на местния вот – кандидатът на ГЕРБ Янка Ванева и независимия кандидат Андон Андонов.

Тодор Атанасов бе кандидат на местната коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна” и бе избран на първи тур с гласовете на 169 избиратели или 64,5 % от упражнилите правото си на вот. Същевременно на 27 октомври за Янка Ванева са гласували 34 жители на Каснаково или 12.98%, а Андон Андонов набра подкрепа от 58 гласа или 22.14%. 

Административният съд в Хасково образува дело по жалбите на кандидат-кметове на с. Каснаково. След като се запозна със съдържанието на жалбите и направените в същите искания, съдът, изиска ОИК – Димитровград незабавно да представи в Административен съд - Хасково, цялата документация свързана с организацията и провеждането на изборите на 27.10.2019 г. за кмет на кметство с. Каснаково. Предстои да бъде насрочено открито заседание по делото.

Междувременно Хасковския административен съд образува дело и по жалба на участвалия в изборите за общински съветници кандидат от „Български демократичен център” – Георги Ангелов. С нея той оспорва решението на ОИК за избор на общински съветници, в частта му на обявените резултати за съветническата листа на партията. Жалбата е по повод набраните преференции в полза на Ангелов. Според обявените изборни резултати той е трети със 117 преференции, а класираният на второ място преди него Юлиян Семерджиев е получил 121. Разликата между двамата е само 4 преференции.

Делото все още не е насрочено поради непълна административна преписка. В тази връдка ХАС задължи ОИК – Димитровград да допълни административната преписка по издаване на оспореното решение №222 от 28 октомври 2019 г., и да представи данни за адрес, телефон, електронен адрес на ПП „БДЦ“ и избраните общински съветници от листата на ПП „БДЦ“ - Донка Атанасова и  Юлиян Семерджиев.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?