DGNEWS.EU

Отличия за учител и ученици от ОУ „Пенчо Славейков”

Отличия за учител и ученици от ОУ „Пенчо Славейков”
Георги Сталев
Nov 01
10:20 2019

С национална награда бе отличен старши учителят по български език и литература в ОУ „Пенчо Славейков“ Георги Сталев в навечерието на Деня на народните будители. Тя бе връчена от клуб „Родолюбие“ за участието му в XXVII Национален конкурс „140 години Търновска конституция“, в раздел „Мисия учител“.

„Г-н Сталев ревностно пази и предава искрата на просвещението като истински съвременен будител. През настоящата година той е получавал и други национални номинации”, сподели директорът на училището Снежана Ангелова.

Вчера ученици от училището бяха отличени за участието си в Общинския ученически конкурс за есе и рисунка на тема „1 ноември-Денят на народните будители“. Награждаването се състоя в художествена галерия „Петко Чурчулиев“.

В конкурса за рисунка в І група от 4 от 7 клас първите места заеха  Миглена Димитрова – 5 клас , Исабела Илиева - 6 клас и Сузана Иванова – 7 клас. В същата категория поощрителни награди получиха Антония Жекова – 7 клас и Кристиян Марков – 6 клас.

Дейзи Георгиева от 6 клас бе отличена със специалната награда на художествена галерия „ Петко Чурчулиев“ за своите творби.

В конкурса за есе ученици от ОУ „Пенчо Славейков“ заеха също призиви места. Първа е отличена Магдалина Петкова, а на трето място се класираха Габриела Велева 6 клас и Ема Миронова от 4 клас. Поощрителни награди бяха връчени на Ния Проданова от 4 клас и София Антонова от 6 клас.

Есе на Магдалина Мартинова Петкова 6 клас, заела 1 място в конкурса

Будители за днес

Нуждаем се от своите будители! Будители за днес! Будители на новото време, за новото поколение! Може ли труда на нашите първи будители да достигне до нас, да ни докосне? Може!

Те са положили основите, а новите, модерни будители надстрояват – върху здрави и силни основи.

Будителите за днес са нашите учители, които всеки ден се събуждат, заредени с търпение, готови за нас, готови да ни научат – на уважение, знание и признателност. Будители са и тези, които се борят с отричането на миналото ни,пазят нашите традиции, нашите обичаи, танци, музика, автентичните ни инструменти.

Имаме нужда и от първите будители – от Паисий Хилендарски, от Софроний Врачански, от Левски и Ботев. Имаме нужда да знаем и помним техните дела, да пренесем през вековете техния буден и несломим дух, да се събудим от унеса си и да потърсим още такива велики хора в настоящето – в училището, в читалището, в центъра по изкуствата, в библиотеките.

Училището е светинята, изворът на знанието, буквар на толерантността и всеки ден там ни чакат ТЕ – днешните будители, с нетърпение, с усмивка, готови да ни потопят в необятната наука, да ни побутнат да проходим и там, където ни е най-трудно да стъпваме. А ние сме на вратата – любопитни, недоспали, сърдити, разсеяни, но сме там. Защото имаме нужда от тях.

Първият учител е завинаги пръв, любимият е завинаги любим, но учителят е изключителна личност - истински смел, влизащ в битка с незнанието, той е упорит, той е всеотдаен. Посява буква по буква, цифра по цифра като зрънца в голяма и чиста градина, полива ги и ги пази от вятъра и от студа. А когато дойде подходящият момент и зрънцето подаде любопитно главичка, пак учителят ще му намери слънце – знания и книги! Истински книги, на хартия, с аромат на мастило. Обичам този аромат! Нямам нищо против технологиите и електронните книги, но те нямат аромата на историята!

В Читалището направих първите стъпките на хорото и усетих всеки неравноделен такт, сякаш идващ от вековете назад, той е в нашата кръв, носим тракийските ритми в душата си. Носим и Пазим!

Имаме нужда от всички будители – и древни, и съвременни!

Макар че не живея във времето, в което са се родили и творили първите будители, аз пак съм горда и щастлива, защото имам пред себе си пример за родолюбие и всеотдайност. Модерни сме и затова търсим съвременните будители чрез нашите очи и ги откриваме, защото и от тях се нуждаем – учители, журналисти, блогъри, читалищни дейци, библиотекари, музейни работници, политици.

Иска ми се политиците ни да бъдат истински държавници, а журналистите открито да показват и истината. Защото имаме нужда от истински Хора – ние, бъдещето на България, имаме нужда от ПАМЕТ и ПРИМЕР!

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще посрещнете Новата 2020 година?