DGNEWS.EU

В „Неохим” договориха нов КТД, чакат работната група по проблемите на индустрията

В „Неохим” договориха нов КТД, чакат работната група по проблемите на индустрията
Oct 31
14:14 2019

Нов Колективен трудов договор (КТД), предоставящ допълнителни, над Кодекса по труда, социални придобивки за работещите в „Неохим” АД, е подписан между ръководството на компанията и четирите синдиката в предприятието. Това съобщиха на пресконференция днес представителите на КНСБ - Живко Желев, КТ „Подкрепа” - Илия Шопов, НС „Защита” - Михаил Янев и СС „АХА” - Хубен Митев. Четиримата заявиха, че въпреки тежкото състояние на завода и неясното бъдеще за българската торовата индустрия, те и ръководството са постигнали споразумение, с което се запазват почти всички придобивки, действащи досега.

„Ние имаме една цел – „Неохим” да го има, да има работа за работниците и служителите. Това е добре за Димитровград и за целия хасковски регион и за всички отрасли, които завият от нашето производство”, заявиха синдикалистите и благодариха на ръководството за конструктивния диалог от последните месеци.

В новия КТД се запазват допълнителните отпуски за прослужено време, за специфични условия на труд до 6 дни, по 3 дни за кръводаряване и отдено толкава за родители на деца със специфични потребности.

Нощният труд на работещите в „Неохим” се плаща по 2 лв. на час, вместо 25 стотинки, както е по Кодекс на труда. По този показател „Неохим” е сред малкото в страната предприятия, подчертаха от синдикатите.

Съгласно договореностите, размерът на обезщетенията при съкращения е до 3 брутни заплати, вместо предвидената по кодекс една. Съгласно договореностите работещите ще получават и еднократна помощ за новородени от 250 лв., но по преценка сумата може да е повече. Отделно от това в резултата на подписания КТД, предприятието плаща и помощи при възникнали здравословни и социални нужди на работещи или служители.

Пред медиите днес синдикатите съобщиха, че „Неохим” работи от седмица, но бъдещето му остава неясно. „Към момента нямаме индикации от Министерството на енергетиката да е сформирана междуведомствена работна група по проблемите на торовата промишленост, както обеща зам.-министър Жечо Станков при посещението си тук, ден след нашия протестНадяваме се на разбиране от страна на правителството, за да има български бизнес и работа за българските работници, защото най-лесното е да удари чертата и да се внася тор, но няма да има икономика в България. Затова апелираме чрез медиите нещата да се случат в най-скоро време”, заявиха синдикалистите.

Те съобщиха, че с ръководството вече са разработили стратегия и план за действие, които да предложат на групата, ако такава бъде сформирана. Тя съдържа мерки и решения за съществуващи вътрешни проблеми, които товарят цената на природния газ за „Неохим” и за торовата индустрия като цяло. „Тези проблеми могат да се решат на две заседания на Министерски съвет и с подписа на министър-председателя”, заяви Живко Желев от КНСБ.

„Ние не искаме финансова помощ от правителство която да усвоим, за да се стабилизираме, а гаранции, че ще работим и занапред”, допълни го колегата му Илия Шопов от КТ „Подкрепа”. Той подчерта, че разработената стратегия не засяга държавния бюджет, но първите стъпки трябва да станат до Нова година, за да просъществува завода. Едва след това може да се пристъпи към следващите по дългосрочни мерки, които включват и сериозни инвестиции, коментираха синдикалистите.

Към момента средната работна заплата в „Неохим” е 1750 лв., работещите са 705 души.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще посрещнете Новата 2020 година?