DGNEWS.EU

Калина МОНЕВА, кандидат за общински съветник: Ще помогна в читалищата да има повече специалисти

Калина МОНЕВА, кандидат за общински съветник: Ще помогна в читалищата да има повече специалисти
Калина МОНЕВА, кандидат за общински съветник от коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“
Oct 18
13:24 2019

-Г-жо Монева, защо решихте да се кандидатирате за общински съветник от коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“?

-Сложно е. Не е решение от днес за утре. Осъзнато е. От позицията на опита, който ми дава житейският ми път, придобих инстинктите, които са необходими, за да мога да съдействам и да променям към добро пътя на нашата общност. Не съм наивна, но вярвам в доброто. Интересувам се от това, какво искат хората, как може да се подобри статуквото, как можем да направим Димитровград - град, който дава бъдеще. А и бях един мандат общински съветник, останаха недовършени неща, които искам да доведа докрай. Председател съм на клуб „Гергьовден“ и решихме, че аз и Веско Попов ще се кандидатираме и ще участваме в изборите като част от Коалиция „Движение Заедно за промяна” - приемник на Коалиция „Да за Димитровград“.

-Да направим Димитровград - град, който дава бъдеще... Пояснете, моля!

-Ясно е. За последните няколко години, над 5 хиляди човека са се евакуирали от Димитровград. Имах среща с едно момче, с малък бизнес, което ми обясни, че след 20 дни заминава със съпругата си за Англия. Каза, че преди седмица негови приятели, със семействата си, с две коли и бус са се изселили и че в Лондон, са си създали общност и си помагат...Защо там могат, а тук – не?! Защото тук никой не ги зачита, никой не създава условия да успеят да развият възможностите си. Тук, в нашия град, както впрочем в цяла България, животът е партизиран, обсебен от една партия, от едни хора, които планомерно го превземат чрез страха. В селата има страх дори да се срещнат с такива като нас, които не сме от Партията - хранилка. Все по-зависими стават не приемащите начините на употреба на властта! Аз съм на 60 години и никога не съм усещала толкова страх и толкова корист.

Извинявам се за дългия и обяснителен отговор, но основното, което искам е, хората да станат независими, да имат възможност, ако са кадърни, да се реализират, независимо от партийна, етническа или религиозна принадлежност, и общината ни да дава бъдеще за всеки – най-вече за младите хора. Подчертавам – ще се боря срещу всеки опит, да се дава работа само на хора, вречени във вярност на партия „Герб“ и на техните близки. Смятам, че живеем в 21 век и това е жалко. Жалко е за партията хранилка, жалко е и за хората, които се поддават на зависимости. Когато ни държат бедни, се боим да не загубим и малкото, което имаме.

-Какво конкретно искате да постигнете в общинския съвет. Димитровград да дава бъдеще е добро пожелание, но само с пожелания нещата не се случват?

-Искам нещата да се назовават с истинските им имена. Не приемам елементарното заиграване с постижения, изсилването – смешно и жалко е. Изсилване е, когато наречеш „детски кът“, поставянето на една играчка в сградата на общината. Изсилване е, когато лазерно шоу, се нарича 4D уникално лазерно шоу – това говори за незнание и некомпетентност. Иначе лазерното шоу със заря беше много хубаво и се чудя защо му трябваше на Кмета да го нарича 4D. Човек, кажи си както е. Изсилване е, когато ремонтираш за над 5 милиона централната алея, която си беше хубава, само и само да усвоиш едни пари, които идват от Европа. Да, те идват от Европа, но нали ние сме Европа? Тези пари не са намерени на пътя и вероятно биха намерили с повече мисъл, по-добро приложение. Никога не бих гласувала да се вземат едни пари просто ей така, за да си ги изхарчим. И отговорните политици не правят така.

Впрочем, какво стана с програма „Атриум“? Скоро четох, че градове от други държави, които са част от проекта, продължават да финансират туристическия маршрут. В Димитровград нищо не се чува за него. Какво става с проекта „Формула Марица арт еко фестивал“?! Нещо за неговата устойчивост?! Това, което конкретно искам да направя. Ще работя за справедливо разпределение на държавната и общинска субсидии за читалищата. Ще помогна в читалищата да има повече специалисти в различните направления на изкуството, които да помагат и да обучават децата, а и възрастните. Ще настоявам най-после да бъде обявен конкурс за длъжностите Директор на Общински театър „Апостол Карамитев“ и на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, защото от 8 години те се заемат от временно изпълняващи, което смятам за пълен абсурд. Ще настоявам театърът да работи според статута си ОБЩИНСКИ, а не ЧАСТЕН, и да се възстановят школата по театрално майсторство за деца и да се създаде полупрофесионална трупа, която да изпълни със съдържание думата ТЕАТЪР. Ще предложа да се наемат специалисти в музейната дейност, които да доведат в 21 век Историческия музей и Дом музей „П.Пенев“. Аз не съм специалист, но съм потребител на музеите - така да се каже - и когато влизам в европейски музеи, виждам каква е разликата и разбирам защо пред музеите ни в Димитровград няма опашки от чакащи туристи. И на Светилището на нимфите и Афродита няма. Да се чуди човек – от една страна Иво Димов се хвали със Светилището, от друга страна го занемарява...Трябват хора разбиращи, със съвременно мислене и с подходяща подготовка - да направят скок във времето.

През ваканциите ще настоявам да се провеждат мастер класове с талантливите деца на Димитровград. За целта трябва да се отделят средства и да се поканят изявени  български преподаватели.  Впрочем, това би могло да се направи и в областта на науката и спорта – децата ни заслужават да се докоснат до високото изкуство, високата наука и високия спорт. Струва пари, но общината ни не е бедна и вместо някакви палеативни мероприятия, могат да се случват истински неща. Ще настоявам да бъдат увеличени средствата за книгоиздаване на произведения на местни автори и случаят от последната година, когато пишещите бяха наречени графомани и им бе отнет реалния шанс да представят произведенията си пред публиката, да бъде последен, защото е обиден. Не е редно с тези пари да се издаде книга на Пеньо Пенев, защото е обидно за паметта му. Не е редно да се толерира и още сами една кулинарна книга. Но наистина не ми се говори за инерцията и за непукизма, който е обзел културните институции. Изключвам от тях Духовия оркестър и Джаз триото, които са двигател в културния живот на Димитровград. Детския духов оркестър трябва да се развива. Трябва да се върнат духовите оркестри в нашите училища. И още...

-Имате много идеи. Твърде много, бихме казали...

-Имам. Имам талант по отношение на идеите. Заложено ми е /смее се/.

-Да спрем дотук! Какво бихте казали за финал.

-Нямаше нужда да говоря толкова, ако кмет беше Стефан Димитров. Щяхме да действаме, както той може. Гласувайте за него с номер 69 в бюлетината за кмет на общината и за мен, с номер 69 с бюлетината за общински съветници, като зачертаете и преференцията ми 107 в кръгчето!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?