DGNEWS.EU

Министерството на енергетиката сформира работна група за „Неохим”

Министерството на енергетиката сформира работна група за „Неохим”
Oct 11
17:28 2019

Работна група към Министерството на енергетиката ще търси възможности за подкрепа на торовия завод „Неохим” с цел не допускане на фалит и запазване работните места в предприятието. Очаква се тя да бъде сформирана до края на месеца, като в работата й ще участват синдикатите на предприятието, представители на други министерства и др. Паралелно с това ще се водят разговори и с ръководството на „Неохим”, в търсене на изход от тежкото положение. Това се разбраха на среща в димитровградския торов завод днес заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, синдикатите и ръководството на завода. НА разговорите присъстваха и представители на Булгаргаз.

Зам.-министърът подчерта, че държавата прави всичко по силите си за подкрепа на българските предприятия. „Доволен съм от градивния диалог, който проведохме. Тук съм да уверя всички, че държим на химическата индустрия. От 2015 г. държавата е намалила разходите на дружеството за ел. енергия с над 8 млн. лв. От началото на годината сме внесли 300 млн. куб.метра газ от друг доставчик чрез терминали за втечнен газ, което ни помогна да задържим цената на газа стабилна. В момента изграждаме стотици километри нови газопроводи, което ще даде възможност на нови доставчици да стъпят на българския пазар. От началото на следващата година ще функционира и газова борса, на конкуренцията да доведе до по-ниски цени на газа”, обясни Станков.

По отношение на емисиите той съобщи, че държавата е предоставила на „Неохим“ безплатно квоти за въглеродните емисии в последните години. Зам.-министърът обяви, че работната група ще търси и други възможности за облекчения към предприятието. До Нова година обаче няма да има промяна в цената на синьото гориво, защото тя е определена от регулатора.

Синдикалистите коментираха, че има и други опции държавата да помогне на предприятието, които възнамеряват да предложат на бъдещата работна група. До тогава те остават скептични и искат реални действия и резултати. През зам.-министъра те изразиха опасенията си по повод бъдещия свободен пазар на природен газ, предвид сътресенията, които имаше в този на електроенергия. На въпроса какви гаранции дава на държавата, Станков коментира, че в момента се провеждат периодични срещи с Булгартрансгаз и Европейската комисия. „Има меморандум за разбирателство с колеги от Австрия, които оперират такива борси и ще използваме техния опит и добри практики. Целта ни е стабилен и ликвиден пазар, на който да се търгува при по-добри условия за всички”, заяви зам.министърът на енергетиката Жечо Станков.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?