DGNEWS.EU

Учители от димитровградската ПМГ се обучаваха в Женева

Учители от димитровградската ПМГ се обучаваха в Женева
Oct 08
11:42 2019

Двама преподаватели от димитровградската ПМГ „Иван Вазов“ участваха в квалификационно обучение по национална учителска програма в ЦЕРН, Женева, Швейцария.  Старши учителят по биология и химия Мариана Ненова взе участие от 21 до 27 юли, а Валентина Делчева – заместник-директор и преподавател по информатика и ИТ - от 29 септември до 5 октомври.

В групите бяха включени 38 учители от цялата страна. Ръководител бе Свежина Димитрова, директор на Националната обсерватория във Варна и представител на МОН.

Обучението се проведе на български език от български и чужди учени, работещи в ЦЕРН. Включени бяха лекции, лабораторни упражнения и визити. 

В рамките на програмата бяха посетени тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, CMS  детектора с най-голямо българско участие, контролния център на НАСА, Микрокосмос – музея на физиката на елементарните частици и  редица други достижения на науката.

Идеята на Националната програма е учителите да се докоснат до най-новите технологии в световния научен център CERN и да се отговори на техния интерес към новостите в науката и техниката. Видяното ще бъде представено пред ученици, за да се повиши интересът им към природо-математическите и инженерните дисциплини, като в часовете все повече се акцентира на достиженията на съвременната наука и най-актуалните теми: материя и антиматерия, големия взрив, тъмната материя.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?