DGNEWS.EU

Засилват контрола със старта на ловния сезон

Засилват контрола със старта на ловния сезон
Снимка: ОДМВР - Хасково
Oct 03
16:46 2019

В събота ловци от цялата страна ще открият ловния сезон на дребен, едър дивеч и груповия лов на дива свиня. Ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете. Това съобщи на брифинг в ОДМВР Хасково инспектор КОС от отдел „Охранителна полиция“ Веселин Добриков.

Ловуването ще се извършва по график. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС. Припомняме, че преди дни тези и други мерки по повод заболяването бяха обсъдени и в димитровградското сдружение.
Днес от полицията обявиха, че от събота се засилват и мерките, свързани с безопасността при провеждане на ловните излети и засилването на контрола за носенето на светлоотразителни елементи. Ще се  изготвят и изпратят инструкции до всички председатели на сдружения, дружинки и ръководители на лова за безопасно боравене с ловно оръжие и боеприпаси, както и правила за безопасност по време на лов, допълни Добриков.
За задължителните елементи при ловния излет напомни почетния председател на Сдружението "Ловно и рибарско дружество" в Хасково Желязко Живаков. Той уточни, че ловните дружинки са длъжни да носят аптечка с медикаменти и материали от първа необходимост. При отстрел на едър дивеч, ловците задължително трябва да изпращат проби от животните за изследване в лаборатория. До излизане на резултатите се забранява консумацията на месото и съхраняването му трябва да става в хладилни камери.

При ловни излети ръководителите на лова ще провеждат инструктаж за повишаване бдителността на ловците и за стриктното спазване на правилата за безопасност, бе категоричен Живаков. Участниците в груповия лов е задължително да  екипирани по време на ловуване с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят.

Полицейските служители и ловните ръководители ще осъществяват контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка.

По полицейски данни, най-честите причини за допускане на инциденти са стрелба по шум, неясно видима цел; използване на сачми с диаметър над 6мм по време на лов на дива свиня; неправилно боравене с оръжие; самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова; и употреба на алкохол и упойващи вещества.

От началото на годината до 30 септември, лицата, получили разрешение за носене, употреба и съхранение на ловно оръжие на територията на областта са 5484. Притежаващите дългоцевно ловно оръжие – гладка цев са 7821, а тези с дългоцевно нарезно ловно оръжие са 2334, съобщиха още на брифинга.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Къде ще посрещнете Новата 2020 година?