DGNEWS.EU

Съдът в Хасково улесни обслужването на инвалиди с робот

Съдът в Хасково улесни обслужването на инвалиди с робот
Снимки: Пресцентър Окръжен съд - Хасково
Oct 02
13:26 2019

Стълбищен робот улесни придвижването и обслужването на хора с увреждания и ползващи инвалидни колички в Съдебната палата в Хасково. Новото помощно съоръжение е въведено от 1 октомври в Деня на възрастните хора. Самоходното устройство е произведено от японската фирма SUNWA Co. Ltd и отговоря на всички технологични изисквания на ЕС и по-конкретно на Европейската директива за машините 2006/42 СЕ и Директива 89/336 ЕС.

Стълбищният робот със задвижващи вериги е модел Stairmate Major Public. Основната функция на устройството е да помага при изкачване на хора в инвалидни колички на вътрешни и външни стълбища, като се управлява от придружител и е предназначено за движение в двете посоки – при изкачване и при слизане на стълбите. Гумените задвижващи вериги действат на принципа на гъсеничния механизъм, като осигуряват плавно и комфортно движение чрез приплъзване на уреда по твърди повърхности.

Моделът позволява транспортирането на всички видове механични и електрически инвалидни колички. Отличава се с надеждност, ергономичност, функционален дизайн, с цел да отговори на всички изисквания за улесняване достъпа на гражданите до сградата на съда по безопасен и лесен начин. Чрез робота се преодоляват съществуващите до момента затруднения с достъпността и приема на гражданите в хасковската Темида. Той вече осигурява достъпност до всички служби, деловодства помещения на органите на съдебна власт, настанени в сградата – районен съд, окръжен съд, районна и окръжна прокуратура.

Предвидено е обслужването на гражданите в инвалидни колички да се извършва чрез подаване на сигнал със специално предвиден за целта външен бутон, чието поставяне предстои, както и чрез свързване със съдебни служители на телефони: 038/60 18 37 – Управител сгради и 038/60 18 44 – Информационен център.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?