DGNEWS.EU

Отличиха Ябълковските славеи навръх юбилея им

Отличиха Ябълковските славеи навръх юбилея им
Sep 28
18:47 2019

70 години от създаването си отбеляза с юбилеен концерт днес Народния хор при НЧ "Христо Ботев-1871" в димитровградското село Ябълково. ЗА големите заслуги множеството български и международни отличия, всички хористи бяха отличени с плакет, грамота и букет от председателя на читалището Димитър Димитров. В словото си той изтъкна огромната заслуга на жените за популяризиране на българския фолклор и песните от ябълковския край. Той благодари на хористите за неуморните репетиции и високия професионализъм, с който се подготвят при всяко излизане на сцената.    

Концертът откри секретаря на читалището Славя Грозева, която е една от „ябълковските славеи”. Тя припомни големите постижения на хористите през годините и припомни историята на Народния ябълковския хор от създаването му до днес.

Музикален поздрав по повод юбилея поднесоха фолклорна формация "Родопска песен" от Асеновград, с ръководител димитровградчанинът Делян Тодев, Народен хор "Незабравка" от Кърджали, група за народни хора "Алма" и група за стари градски песни към читалището, Детска вокална група при ОУ "Васил Левски" с. Ябълково и др.

Хористите получиха много поздравителни адреси по повод юбилея. Един от тях бе от дъщерята на основателката на ябълковския хор Николина Гочева. Поздравления поднесоха от пенсионерския клуб на Ябълково, директорът на ябълковското училище Елза Видева, председателите и секретарите на читалищата от населените места Сталево, Брод, Радиево, Долно Белево, Крум от други.

Организаторите на юбилейния концерт изказаха благодарност към Община Димитровград и към земеделската кооперация на с. Ябълково за оказаната финансова подкрепа.   

Юбилейният концерт продължи близо два часа, а бурни аплодисменти следваха всяко изпълнение, едно след едно по прекрасни. В края му публиката стана на крака и заедно с изпълнителите изпяха песента „Хубава си, моя горо”.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?